Több tonna növényvédőszert foglalt le a Nébih

földművelés mezőgazdaság
Hajdúböszörmény, 2014. március 11. Egy munkagép műtrágyát szór búzaföldre Hajdúböszörmény határában 2014. március 11-én. A tavaszias időjárásnak köszönhetően megkezdődtek a tavaszi mezőgazdasági munkák a földeken Hajdú-Bihar megyében. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Több mint 2,2 tonna számos szempontból problémás növényvédőszert vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szalka-Agro Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. üzletében, a bírság akár több millió forint is lehet - közölte a Nébih.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a Nébih a növényvédőszereket is forgalmazó mátészalkai üzletet szeptemberben ellenőrizte, amelynek során

248 problémás tételt találtak, 2277 kilogramm mennyiségben.

A termékek között voltak lejárt felhasználhatósági idejű, sérült, bontott csomagolású, hiányos jelölésű, nem nyomon követhető, engedéllyel nem rendelkező (visszavont), engedélytől eltérő címkéjű, valamint idegen nyelvű címkével ellátott növényvédőszerek is.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy a telephelyen két olyan helyiségben is tároltak növényvédőszereket, amelyek nem feleltek meg az ezen készítmények raktározására vonatkozó előírásoknak.

A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból való kivonását,

és megtiltotta azok újbóli forgalomba hozatalát, a céggel szemben a hatósági eljárás folyamatban van.