Több tonna növényvédőszert foglalt le a Nébih

2019.10.17. 10:19

Több mint 2,2 tonna számos szempontból problémás növényvédőszert vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szalka-Agro Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. üzletében, a bírság akár több millió forint is lehet - közölte a Nébih.

A közlemény szerint a Nébih a növényvédőszereket is forgalmazó mátészalkai üzletet szeptemberben ellenőrizte, amelynek során 248 problémás tételt találtak, 2277 kilogramm mennyiségben. A termékek között voltak lejárt felhasználhatósági idejű, sérült, bontott csomagolású, hiányos jelölésű, nem nyomon követhető, engedéllyel nem rendelkező (visszavont), engedélytől eltérő címkéjű, valamint idegen nyelvű címkével ellátott növényvédőszerek is.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy a telephelyen két olyan helyiségben is tároltak növényvédőszereket, amelyek nem feleltek meg az ezen készítmények raktározására vonatkozó előírásoknak. 
A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból való kivonását, és megtiltotta azok újbóli forgalomba hozatalát, a céggel szemben a hatósági eljárás folyamatban van.