Sikeres a Nemzetközi Befektetési Bank kötvénykibocsátása

Bét, nemzetközi beruházási bank
A fotón balról jobbra: Végh Richárd – BÉT elnök-vezérigazgató; Jozef Kollar – az NBB első alelnöke, az igazgatóság tagja; Gion Gábor – államtitkár, Pénzügyminisztérium; Fábián Gergely – ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank;
Vágólapra másolva!
Kihasználva székhelyének Budapestre költözését, valamint a stratégiai tervet, amely európai jelenlétét hivatott megerősíteni, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) sikeresen zárta a második forintalapú kötvénytranzakció jegyzését, amely a Budapesti Értéktőzsdén kereskedett, három év futamidejű, fix kamatozású kötvény.
Vágólapra másolva!

A rendkívül nagy kereslet alapján a Bank 22,5 milliárd forintot (67,5 millió eurónak megfelelő összeget) különített el erre a célra. A tranzakció fő lebonyolítói az OTP Bank és az UniCredit Bank voltak.

A fotón balról jobbra: Végh Richárd – BÉT elnök-vezérigazgató; Jozef Kollar – az NBB első alelnöke, az igazgatóság tagja; Gion Gábor – államtitkár, Pénzügyminisztérium; Fábián Gergely – ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank. Forrás: Kummer Janos

A kötvényeket széles körű befektetői bázis vásárolta meg, köztük bankok, befektetési alapok és biztosító társaságok.

Az NBB folytatta az Európai Unió tagállamainak piacairól történő tőkebevonás költségeinek csökkentését, ismét a legalacsonyabb nominális hozamot (1,42 százalék) és kamatot (1,25 százalék) elérve, amelyet valaha is fix kamatozású kötvényekre fizettek.

Mindössze hét hónap alatt a bank 56 bázispont hozamcsökkenést ért el

az azonos futamidejű kötvényeknél és 75 bázispont csökkenést a befektetőknek fizetendő kamatoknál. Továbbá, egy utólagos euró csereügyletet (swap) követően az NBB elérte az eddigi legalacsonyabb költséget, kötelezettségeit ezáltal 44,7 bázispontot érve el három év futamidő esetén.

Az NBB az egyetlen multilaterális fejlesztési bank, amely helyi pénznemben bocsát ki kötvényeket

a magyar törvények szerint; ez ismét bizonyítja, hogy az intézmény közreműködik tagállamai helyi tőkepiacainak fejlesztésében.

Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke aláírja a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodást Budapesten, a Pénzügyminisztériumban. Forrás: MTI/Pénzügyminisztérium

„Örömünkre szolgál, hogy az átköltözésünket követő első ügyletünket a minden korábbinál alacsonyabb új költségek mellett köthetjük, ezáltal megszilárdítva jelenlétünket az EU piacain, míg az Európai Unió kötvénypiacainak részesedése a hosszú távú finanszírozási portfólióból eléri a 70 százalékot. Finanszírozási műveleteink célja nem csak az, hogy a bank számára a legkedvezőbb feltételeket érjük el az erős pénzügyi fenntarthatóság biztosítása érdekében, illetve, hogy támogatni tudjuk a helyi pénznemben történő hitelnyújtást, hanem az is, hogy támogassuk a helyi tőkepiacok fejlődését" – hangsúlyozta Jozef Kollar, az NBB igazgatótanácsának treasury és finanszírozás területekért felelős első alelnöke.

A kötvények kibocsátásából származó bevételeket az európai uniós részvényes államok, köztük Magyarország befektetési projektjeinek megvalósításához nyújtott kölcsönök kiterjesztésére, illetve az NBB adóskötelezvényeinek refinanszírozására fogják felhasználni.