Egy kedvelt befektetési forma, amivel sokat kereshetünk

wall street
(FILES) This file photo taken on February 16, 2017 shows the hand from a statue of George Washington, overlooking the New York Stock Exchange in New York. Wall Street stocks advanced early April 17, 2017 ahead of a heavy week of corporate earnings including major companies such as Bank of America, Netflix, General Electric and others. Companies in the S&P 500 are expected to report 9.2 percent growth in first-quarter earnings, according to FactSet. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
A tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) manapság az egyik legkeresettebb pénzügyi termékek, amelyeket a közelmúltban a kisvállalkozások számára hoztak létre. Széleskörű előnyöket kínálnak, és ha gondosan válogatjuk ki őket, kiváló eszközt jelenthetnek befektetési céljaink elérésére. Az ETF jelentése magyarul tőzsdén kereskedett alapok; egy olyan értékpapír-csoportot jelentenek, amelyet a tőzsdén, egy brókercégen keresztül lehet megvenni vagy eladni. Az ETF-ek számos eszközosztályt kínálnak: a hagyományos tőzsdén jegyzett társaságoktól kezdve egészen a devizákig vagy az árupiaci termékekig. Ezenkívül az ETF-struktúrák lehetővé teszik a befektetők számára a piacon való shortolást, a tőkeáttételhez való hozzáférést, és elkerülhetők a rövid távú tőkenyereség-adók, amelyek egyes országok jogrendszerében előfordulnak - heti befektetési ötletek.
Vágólapra másolva!

Mi az ETF befektetés és miért olyan népszerű?

Az ETF az „Exchange Traded Fund" rövidítése, amit legelőször Kanadában hoztak létre, 1990-ben. Az ETF jelentése és koncepciója egyszerű – az egész egy követő befektetésről szól.

Alapvetően az ETF befektetés olyan befektetési alapokba történik, amelyek egy adott index teljesítményét kívánják nyomon követni.

Például a Vanguard S&P 500 UCITS ETF célja, hogy nyomon kövesse az S&P 500 Index teljesítményét, ami az 500 legnagyobb amerikai részvényből álló kosár - olvasható az Admiral Markets erről a befektetési eszközről szóló elemzésében.

Sok befektető azonban arra használja az ETF kereskedést (ETF trading), hogy

a diverzifikációból hasznot húzzon, valamint, hogy hozzáférjen az új piacokhoz.

Például előfordulhat, hogy a közelmúltban valaki sokat hallott az AI (artificial intelligence - mesterséges intelligencia) növekedéséről. Azonban nem biztos, hogy megtalálja a megfelelő vállalatot a befektetésre vagy kereskedésre, mivel ez még mindig új terület. Ebben az esetben a befektető számára érdekes lehet a Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF, amely arra törekszik, hogy olyan cégekbe fektessen be, amelyek a robotika és a mesterséges intelligencia elfogadásában részesülnek. Így a befektető számára hozzáférést biztosíthat ezekhez a növekvő piacokhoz anélkül, hogy egy önálló vállalatba kellene befektetnie (annak a részvényét megvásárolnia).

A tőzsde épülete New Yorkban, a Wall Streeten Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Csakúgy, mint a tőzsdén jegyzett részvényeket, az ETF-eket is a tőzsdei nyitvatartás alatt lehet megvenni és eladni. Ugyanúgy, mint a jegyzett részvények, az ETF-ek is napon belüli árral és ticker szimbólummal rendelkeznek. Abban különböznek a vállalati részvényektől, hogy az ETF-ben rendelkezésre álló részvények száma naponta változhat az új részvények folyamatos létrehozása és a meglévő részvények visszavásárlása miatt.

Az ETF piaci értéke rendszerint folyamatosan összhangban áll a mögöttes értékpapírokkal,

ami az ETF részvények kibocsátásával és visszavásárlásával van kapcsolatban. Mivel ezeket az instrumentumaokat az egyéni befektetők számára hozták létre, az intézményi befektetők továbbra is fenntartják az ETF-ek likviditását és nyomon követését azzal, hogy egységeket vásárolnak és adnak el belőlük.

Mivel az ETF árfolyama eltér a mögöttes eszközértéktől, az intézmények egy arbitrázs rendszert használnak azáltal, hogy olyan egységeket hozzanak létre, amelyek az ETF értékét összhangba hozzák a mögöttes eszközértékkel.

Az ETF-ek vásárlásával kihasználhatjuk a diverzifikáció kínálta előnyöket, valamint hozzáférhetünk az új piacokhoz is 123RF

Általában az ETF-ek kiváló befektetési lehetőségek. Valós időben vásárolhatók meg és értékesíthetők, akárcsak a részvények, és alacsonyabb kezelési költséggel rendelkeznek

- húzza alá az Admiral Markets elemzése.

Az ETF-ek befektetésként lassan átveszik a befektetési alapok helyét. S bár sokak számára vonzó befektetési konstrukciót kínálnak, de az előnyei mellett természetesen hátrányai is vannak. Nézzük, melyek ezek!

Az ETF kereskedés előnyei egyéni befektetők számára

  • Adózás: A befektetőknek nagyobb szabadsága van a tőkenyereség adófizetésének kezelésében.
  • Alacsony költségek: Brókercég által kiszabott jutalék bár van, de összességében más eszközökkel összehasonlítva a díjak alacsonyak.
  • Vétel és eladás a nap folyamán bármikor: A piaci zárás után elhelyezhető megbízás.
  • Kereskedési tranzakciók: Mivel az ETF-ekkel lehet úgy kereskedni, mint a részvényekkel, a befektetők különböző megbízásokat helyezhetnek el: limit megbízások, stop-loss megbízások, stb.
  • Továbbá, feltételezhetően alacsonyabb a befektetési kockázata, mivel a kockázat eloszlik a mögöttes eszközökben, nem úgy, mint egy különálló cég részvényeinél.
Venni vagy eladni? 123RF

Az ETF kereskedés hátrányai

Míg számos területen előnnyel jár az ETF befektetés, van néhány hátránya is, többek között az alábbiak:

  • Elszámolási késedelmek: Az eladó alapjai technikailag nem feltétlen állnak rendelkezésre az újbóli befektetéshez mindaddig, amíg két nap el nem telik.
  • Illikviditás: A kevésbé forgalmas ETF-ek széles bid/ask spreadekkel rendelkezhetnek, ami azt jelenti, hogy a tranzakciós költségek magasak lehetnek, bár ugyanez mondható el a kisvállalkozói részvényekről is, amelyekkel kevesen kereskednek.
  • Arbitrázs eltérések: Míg az ETF-ek árfolyamai meglehetősen jól követik a mögöttes eszközosztályaikat, lehetnek eltérések.
  • Kereskedési költségek: Ha a befektetés értéke kicsi vagy kevésbé gyakori, léteznek alacsonyabb költségű alternatívák, ha közvetlenül az eszközosztályba fektetünk be.

Különböző típusú ETF-ek, ETF vásárlás

Léteznek különböző ETF alapok és ETF részvények, amelyekkel kereskedni lehet, ilyenek például a következők:

  • Országspecifikus ETF-ek: a befektető hozzáférhet ezekhez a tőzsdékhez a világ minden tájáról, amelyek egyébként nehezen érhetők el. Például, ha úgy gondolja valaki, hogy a tajvani tőzsde emelkedik, akkor az iShares MSCI Taiwan ETF-el is lehet kereskedni.
  • Ágazat specifikus ETF-ek - ha valaki az Egyesült Királyság ingatlanszférájába szeretne befektetni, például az iShares UK Property UCITS ETF-el is lehet kereskedni. És mivel ez egy CFD, shortolni és longolni egyaránt lehet.
  • Árutermék specifikus ETF-ek - az ETF CFD-ken keresztül, mint például az SPDR S&P Metals & Mining ETF, hozzá lehet férni a globális fémek és a bányászat piacához, ahelyett, hogy megpróbálnánk megtalálni a befektetésre alkalmas megfelelő fémet vagy bányászati vállalatot.
  • Index specifikus ETF-ek: kereskedhetünk például az S&P 500 index ETF-el a Vanguard S&P500 ETF-en keresztül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!