Rendkívül lelassult a kínai turizmus növekedése

2019.10.09. 13:33

A pekingi kormány adatai szerint a kínai turizmus az október elején tartott Arany Hétnek is nevezett hosszú ünnepi időszak alatt némileg új lendületet vett, azonban az idegenforgalom növekedése a vártnál gyengébb – összegzi a CNBC.

A kulturális és idegenforgalmi minisztérium szerint a kínai turisztikai helyszíneken 782 millió látogatás történt az ünnep alatt, ami hét százalékkal több, mint tavaly, ugyanakkor jóval alacsonyabb, mint a korábban várt kilenc százalékos növekedés, és még inkább elmarad a 2017-es tíz százalékos bővüléstől.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Ri Xi

A Kereskedelmi Minisztérium szerint a kiskereskedelem, valamint az élelmiszerek és italok értékesítése október első hetében 8,5 százalékkal ugrott 212,7 milliárd dollárra, de ez másfél százalékkal lassabb növekedés, mint azt a hivatal korábban várta.

A kínai hatóságok megpróbálják fellendíteni a belföldi fogyasztást annak érdekében, hogy támogassák a gazdasági növekedést. Röviddel a márciusi kormányülés után bejelentették, hogy a május elsejei munka ünnepét két  pihenőnappal megtoldják, és ezeket a munkanapokat hétvégére cserélik, ami gyakori lépés az országban.

Ugyan a tengerentúlra utazó kínai turisták számáról nincs pontos adat: a legjobb esetben pár millióval több kínai utazott külföldre, míg a legrosszabb becslések szerint a turisták száma tíz százalékkal csappant meg. 2018-ban a külföldre utazó kínaiak száma meghaladt a hétmilliót - a Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium adatai szerint.

IllusztrációForrás: AFP/Isaac Lawrence

Ugyanakkor a kínai Bevándorlási Igazgatóság adatai szerint az ünnep első hat napja alatt az emberek határátlépésének száma 15,1 százalékkal csökkent,  a tavalyi mintegy hatmillióhoz képest.

A minisztérium jelentéséből kiderül, hogy a korábbi évekhez képest a turisták ezúttal inkább a pihenésre fókuszálnak és a kevésbé ismert helyekre voltak kíváncsiak,  például Horvátországra vagy Szlovákiára.

Ugyanakkor a kínai turisták idén az Alipay fizetési alkalmazás segítségével többet költöttek pihenésük során, mint tavaly. Egészen pontosan fejenként 15 százalékkal többet, mintegy 350 dollárt (106 ezer forint) fizettek utazásuk alatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK