Rekordbírság egy fiúknak női melleket növesztő készítmény miatt

Probiotikum kpszula, gyógyszer capsule, conceptual illustration microbiome gut bacteria VIRUS microbes microbiota artwork
Probiotikumkapszula (számítógépes grafika)
Vágólapra másolva!
A Johnson & Johnson amerikai gyógyszergyártó jókora – 8 milliárd dolláros - büntetést kapott, mert egy philadelphiai bíróság szerint a Risperdal nevű antidepresszáns készítménye hozzájárult ahhoz, hogy serdülő fiúknak aránytalanul nagy melle nőjön.
Vágólapra másolva!

A philadelphiai bíróságon kimondták: a cég hibáját súlyosbítja, hogy kifejezetten fiatalok számára reklámozta a gyógyszerét. Az eljáró ügyészek megállapítása szerint

a vállalat a nyereséget a biztonság és a fogyasztók egészsége elé helyezte.

A 8 milliárd dolláros összeg jelentős része bírság és csak jóval kisebb hányada a kártérítés – olvasható az Equilor hírelemzésében. Jogi szakértők ugyanakkor úgy vélik: nem valószínű, hogy a fellebbviteli bíróság is megerősíti a bírság ilyen magas mértékét. Mindenesetre a mostani eset figyelmeztetés a cég számára.

Forrás: Science Photo Library/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Roger Harris/Science Photo Libra

A northjersey.com cikkéből mindezek mellett az is kiderül, hogy a Johnson&Johnson részéről túlzottnak tartják a büntetés összegét, és abban bíznak, hogy az újabb peres eljárás során csökkenni fog.

A gyógyszercég ellen jelenleg is 13 ezer per folyik emiatt a gyógyszere miatt,

és a mostani ítélet nyomán valószínűleg nehezebbé válik majd a peren kívüli megegyezés, hiszen a felperesek bizakodóbbá válhatnak a jelentős büntetés miatt.