Szijjártó Péter: Magyarország és Brazília gazdasági együttműködése nagy lehetőség előtt áll

Vágólapra másolva!
Magyarország és Brazília gazdasági együttműködésének fejlesztése nagy lehetőség előtt áll - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Sao Paulóban tartott brazil-magyar üzleti fórumon, kedden.
Vágólapra másolva!

A miniszter kiemelte, hogy a brazil és a magyar kormány azonos módon közelíti meg a világpolitika legjelentősebb dilemmáit, így semmilyen nyitott kérdés nem terheli a kétoldalú kapcsolatokat.

Dél-Amerikában Brazília Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere.

A két ország 430 millió dollár forgalmat bonyolít egymással, 50 magyar tulajdonú cég működik kifejezetten magas hozzáadott értékű ágazatokban Brazíliában, és az EU-ba irányuló brazil befektetések közül az ötödik legtöbb Magyarországra érkezett - közölte Szijjártó Péter. A miniszter kiemelte, hogy a városban termelik meg a dél-amerikai ország bruttó hazai termékének mintegy harmadát.

A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról, hogy több megállapodás született az élelmiszeripari export megkönnyítésére és a magyar vízügyi technológiák bevezetésére a brazil piacra. Jelentős sikernek nevezte, hogy

egy magyar vállalat szállíthatja a teljes brazíliai McDonald's hálózat sajttermékeit.

Kitért a miniszter arra is, hogy 165 millió forintos támogatást kaptak azok a magyar vízügyi cégek, amelyek a brazíliai szennyvízkezelési projektekben való részvételre pályáznak.

Magyarország érdekelt abban, hogy a Dél-amerikai Közös Piac, a Mercosur és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás minél előbb életbe lépjen, tekintettel arra, hogy az számos magyar vállalat előtt nyitja meg a dél-amerikai exportlehetőségeket - hangoztatta a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy azok az ágazatok, amelyek kihívásokkal szembesülhetnek, például a baromfi- vagy a méztermelők, számíthatnak a magyar kormány segítségére, és biztonsági alapot hoztak létre a számukra. Ha előre nem látható piaci feszültségek keletkeznek ezekben az ágazatokban, akkor a magyar kormány támogatást nyújt - tette hozzá.

"Minél szabadabb a világkereskedelem, annál jobb Magyarország számára" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy Brazíliában hangsúlyosan foglalkoznak a környezetvédelmi kérdésekkel, és

a magyar erdőgazdálkodási tudásra kifejezetten számítanak az amazóniai térség megóvása érdekében,

így a mostani gazdasági-üzleti találkozók egyik fókusza éppen ez az ágazat volt.

A miniszter a brazil-magyar üzleti fórumot követően megbeszélést folytatott Paulo Skaffal, a Sao Paulo Állami Gyáriparosok Szövetségének elnökével is.