Nagyon kedvező inflációs adat érkezett

infláció, inflációs, vásárlás, üzlet, bolt, áruház, áremelés, ár, vásárló, vevő
Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az egy évvel korábbiaknál, augusztushoz viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez kedvezőbb az előzetes elemzői várakozásoknál, és január óta nem volt ilyen alacsony szinten ez a fontos makrogazdasági mutatószám.
Vágólapra másolva!

A szezonálisan kiigazított

éves maginfláció az előző havi 3,7 százalékosról 3,9 százalékra nőtt szeptemberben, és 0,2 százalék után 0,4 százalékos volt a havi maginfláció.

Az élelmiszerek és a dohányáruk ára emelkedett legjobban egy év alatt, 5,1 illetve 12,3 százalékkal. Az üzemanyagok éves árcsökkenése az augusztusi 2,6 százalékosról 4,6 százalékosra változott. A szolgáltatások 3,4 százalékkal drágultak egy év alatt, az augusztusi 2,8 százalékos áremelkedés után.
Január-szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Az inflációban továbbra is kettősség figyelhető meg,

míg egyes piaci szolgáltatások (takarítás, lakásjavítás, lakbér) árai meredeken emelkednek, részben a bérnyomás miatt is, az importált infláció negatív, ugyanis a legnagyobb mértékben a tartós cikkek árai estek, ami igazolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásait, hogy az importált infláció mérsékelni fogja a hazai inflációt is. Amennyiben az adószűrt maginfláció az MNB várakozásainak megfelelően alakul, a Monetáris Tanács kivárhat a monetáris kondíciók normalizálásával, amit a külső környezet, a nagy jegybankok, valamint a globálissá váló monetáris enyhítés és kamatcsökkentések is támogatnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A monetáris kondíciók várható tartása, majd hosszabb távon igen lassú szigorítása azonban elég lehet a forint erősödéséhez, mivel a nemzetközi kondíciók közben enyhülnek, amit erőteljesen fokoztak az EKB legutóbbi bejelentései is.

Az importált infláció továbbra is alacsony lehet, ami a forint mérsékelt erősödésével fékezheti az inflációt jövőre. Tavaly tavasszal viszonylag alacsony volt az üzemanyagok ára, ezért bázishatások és az árnyomás élénkülése miatt a tavaszi hónapokban 4 százalék közelébe emelkedett az infláció. Az üzemanyagok tavaly év közepétől látott magas bázisa miatt azonban az őszi hónapokban megint 3 százalék alá került, majd decemberben az üzemanyagárak tavaly év végi beszakadása miatt ismét 4 százalék közelébe ugorhat, így éves átlagban a Takarékbanknál 3,4 százalékos inflációra számítanak a tavalyi 2,8 százalék után.

- emeli ki Suppan Gergely, a pénzintézet vezető elemzője. A maginfláció így tartósan 3,5-4 százalék között alakulhat idén. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését, különösen, ha az üzemanyagárak tartósan alacsony szinten maradnak. Jövőre bázishatások és az alacsony importált infláció miatt 3 százalékos átlagos inflációra számít a Takarékbank szakértője, míg az első hónapokban 4 százalék közelében lehet ez a mutató, májustól már tartósan 3 százalék alatti inflációt prognosztizál, így álláspontja szerint jövőre nem lesz szükség a monetáris kondíciók szigorítására.