Megdőlt a hidegrekord, mínusz 6 fokot mértek

Amerikai Egyesült Államok, hideg, tél, fagy, Chicago
CHICAGO, IL - JANUARY 02: Commuters brave sub-zero temperatures as they make their way to work in the Loop on January 2, 2018 in Chicago, Illinois. Record cold temperatures are gripping much of the U.S. and are being blamed on several deaths over the past week. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kedd hajnalban olyan hideg volt Nyírlugoson, amilyet korábban még sosem mértek Magyarországon október 8-án. A korábbi rekord -2,4 Celsius-fok volt, most ez több fokkal megdőlt. Ebben az őszi szezonban ilyen hideg még nem volt, a következő napokban melegedés várható.
Vágólapra másolva!

Megdőlt a napi hidegrekord, mínusz 6 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletet is mértek kedd hajnalban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

A szolgálat azt írja, hogy

az idei ősz leghidegebb éjszakáján vagyunk túl.

Az ország nagy részén fagyosan indult a reggel, ezzel pedig nem csupán az idei őszi szezonra, hanem az október 8-ára vonatkozó minimum-hőmérséklet rekordja is megdőlt.

Nyírlugoson volt a leghidegebb, ott mínusz 6,2 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete.

Több helyen fagyott Magyarországon - Illusztráció Forrás: Getty Images/Scott Olson

Ez pedig jócskán alulmúlta egyrészt a mínusz 2,4 fokos szezonrekordot (amelyet idén szeptember 20-án mértek Zabarban),

másrészt a napra vonatkozó, mínusz 3,6 fokos abszolút minimum-hőmérsékletet.

Ezt szintén Zabarban regisztrálták, 2002-ben.

A meteorológiai szolgálat hozzátette, hogy a következő napokban már változik a helyzet, legfeljebb egy-két helyen fordulhat elő légköri fagy.

Milyen idő várható?

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerdán estig sok napsütés, gyengén felhős idő várható; majd nyugat felől felhősödés kezdődik, és északnyugaton késő este már eshet is. Eleinte a délnyugati, estétől az északnyugati szél élénkül meg. 20 fok köré melegszik a levegő.

Csütörtökön erősen felhős időre van kilátás több helyen esővel, záporral. A szél megerősödik. 13 és 19 fok közé mérséklődik a meleg.

Pénteken napközben csökken a felhőzet, egyre több napsütésre számíthatunk. Esetleg északkeleten lehet még kisebb zápor. 20 fok körüli értékeket mérhetünk.

A hétvégén száraz, igen kellemes, vénasszonyok nyara jellegű időjárás várható. A sok napsütést csak fátyolfelhők zavarják, eső kizárt. 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.