Megdőlt a hidegrekord, mínusz 6 fokot mértek

2019.10.08. 10:36

Kedd hajnalban olyan hideg volt Nyírlugoson, amilyet korábban még sosem mértek Magyarországon október 8-án. A korábbi rekord -2,4 Celsius-fok volt, most ez több fokkal megdőlt. Ebben az őszi szezonban ilyen hideg még nem volt, a következő napokban melegedés várható.

Megdőlt a napi hidegrekord, mínusz 6 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletet is mértek kedd hajnalban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

A szolgálat azt írja, hogy az idei ősz leghidegebb éjszakáján vagyunk túl. 

Az ország nagy részén fagyosan indult a reggel, ezzel pedig nem csupán az idei őszi szezonra, hanem az október 8-ára vonatkozó minimum-hőmérséklet rekordja is megdőlt. 
Nyírlugoson volt a leghidegebb, ott mínusz 6,2 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete.

Több helyen fagyott Magyarországon - IllusztrációForrás: Getty Images/Scott Olson

Ez pedig jócskán alulmúlta egyrészt a mínusz 2,4 fokos szezonrekordot (amelyet idén szeptember 20-án mértek Zabarban),  másrészt a napra vonatkozó, mínusz 3,6 fokos abszolút minimum-hőmérsékletet. Ezt szintén Zabarban regisztrálták, 2002-ben.

A meteorológiai szolgálat hozzátette, hogy a következő napokban már változik a helyzet, legfeljebb egy-két helyen fordulhat elő légköri fagy.

Milyen idő várható?

Köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerdán estig sok napsütés, gyengén felhős idő várható; majd nyugat felől felhősödés kezdődik, és északnyugaton késő este már eshet is. Eleinte a délnyugati, estétől az északnyugati szél élénkül meg. 20 fok köré melegszik a levegő.

Csütörtökön erősen felhős időre van kilátás több helyen esővel, záporral. A szél megerősödik. 13 és 19 fok közé mérséklődik a meleg.

Pénteken napközben csökken a felhőzet, egyre több napsütésre számíthatunk. Esetleg északkeleten lehet még kisebb zápor. 20 fok körüli értékeket mérhetünk.

A hétvégén száraz, igen kellemes, vénasszonyok nyara jellegű időjárás várható. A sok napsütést csak fátyolfelhők zavarják, eső kizárt. 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.