Egész Kínában betiltották az NBA meccsek közvetítését

LeBron James
LOS ANGELES, CALIFORNIA - FEBRUARY 21: LeBron James #23 of the Los Angeles Lakers waits for the start of play during a 111-106 Lakers win over the Houston Rockets at Staples Center on February 21, 2019 in Los Angeles, California. Harry How/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az állami kézben lévő kínai CCTV televíziótársaság bejelentette, hogy felfüggesztik az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság (NBA) előszezon mérkőzéseinek közvetítését. A CCTV tiltásához csatlakozott az NBA kínai digitális jogait birtokló Tencent is, amely szintén "átmenetileg" beszünteti a meccsek közvetítését.
Vágólapra másolva!

A botrány azután robbant ki, hogy a Houston Rockets kosárlabda csapat vezérigazgatója, Darly Morey twitter-üzenetben állt ki a hongkongi tüntetők mellett. Ugyan a bejegyzést később törölte, de addigra már minden nagyobb kínai médiumban megjelent az üzenet, amely hatalmas feszültséget szült. Adam Silver, az NBA egyik vezetője Morey bejegyzésével kapcsolatban elmondta, hogy a Rockets vezérigazgatójának joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, és ebben támogatja őt.

A CCTV azonban nem értett egyet sem Silverrel, sem pedig Morey-val. Sajtóközleményükben elmondták, hogy szerintük nem fér bele a szólásszabadságba egy ország nemzeti függetlensége és társadalmi stabilitása ellen beszélni. Hozzátették, hogy azonnal megkezdik az összes NBA-s szerződés és együttműködés felülvizsgálatát.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a Tencent és a CCTV csak a Houston Rockets meccseit nem fogja közvetíteni, azonban Silver reakcióját követően az NBA összes előszezoni meccsére kiterjesztették a tilalmat.

A Tencent 2009 óta az NBA kínai digitális partnere, a két fél pedig nemrég jelentette be, hogy meghosszabbítják együttműködésüket a 2024-25-ös szezonig, a szerződés értéke 1,5 milliárd dollár.

Silver később kiadott egy másik nyilatkozatot is, amelyben elmondta, hogy az NBA számára mindig is fontos volt az egyenlőség, a szólásszabadság, az emberi jogok, és ez továbbra is így marad.

Hozzátette, hogy nyilvánvalóan eltérő az amerikaiak és a kínaiak gondolkodásmódja és felfogása, az viszont nem az NBA feladata, hogy ezeket az eltéréseket és vitákat rendezze. Ugyanakkor Silver azt is megerősítette, hogy továbbra sem fognak beleszólni abba, hogy a játékosok, az edzők és a tulajdonosok mit nyilatkoznak ezekkel a problémákkal kapcsolatban.

Illusztráció Forrás: AFP/2019 Getty Images/Harry How

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az NBA népszerűsítése érdekében több előszezoni meccset éppen Kínában rendeznek. Josh Hawley, missouri-i szenátor levelet írt a ligának, hogy a kialakult politikai feszültség miatt inkább mondják le ezeket mérkőzéseket.

Hawley kiemelte azt is, hogy Mike Bass, az NBA kommunikációs igazgatója szerint Morey twitter-üzenetével megsértette a kínai szurkolókat és az egész országot.

Morey twitter-üzenetét a Houston Rockets tulajdonosa is elítélte és kijelentette, hogy Morey bejegyzése nem tükrözi a csapat álláspontját. Később maga Morey is bocsánatot kért, mert kiállt a hongkongi tüntetők mellett és újabb twitter-üzenetben kért bocsánatot azoktól a kínai szurkolóktól, akiket megbántott.