Ezek voltak 2019 eddigi legnagyobb céges összeolvadásai

amerikai százdolláros
Stack of hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
A vállalati felvásárlások és összeolvadások piaca jelentősen lelassult 2019 harmadik negyedévében. Ezzel együtt viszont az üzletek átlagos mérete emelkedett. Idén eddig ez volt az öt legnagyobb összeolvadás.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy a legutóbbi negyedévben jelentősen behúzták a féket a vállalatok, és beszakadt a felvásárlások és összeolvadások (M&A) piaca, így is volt idén számos elég komoly üzlet. Ráadásul ezek közül néhány akár teljes iparágakra is komoly hatással lehet – ide tartozik például a gyógyszeripar vagy a védelmi szektor – írja a Business Insider.

Az idei első három negyedévben a globális M&A piac mérete 2490 milliárd dolláros volt – derül ki a Mergermarket adataiból.

Ez igen komoly, 11,4 százalékos csökkenésnek számít a megelőző év azonos időszakához képest. A legnagyobb zuhanást azonban az idei harmadik negyedév hozta össze. A legutóbbi három hónapban az összesített méret 21,2 százalékkal 622 milliárd dollárra csökkent.

Emelkedett az üzletek átlagos mérete Forrás: 123rf.com

Ezzel együtt viszont az üzletek átlagos mérete 424,6 millió dollárra izmosodott az egy évvel korábbi 380,1 millió dollárról. Mi több, ez az átlag a valaha mért legnagyobb szám. Következésképpen a Mergermarket adataiból az derül ki, hogy idén a tavalyinál sokkal kevesebb az üzletek darabszáma, azonban a megvalósult üzletek sokkal nagyobbak az egy évvel korábbiaknál.

Mindez arra utal, hogy a továbbra is erős részvénypiaci környezetben, illetve a kedvező hitelpiaci kondíciók eredményeként a vállalatok óvatosan, de elkezdték játékba hozni a készpénzállományaikat.

Az üzletek mérete tehát egyre nagyobb, köszönhetően annak, hogy a társaságok vagy további növekedést kívánnak elérni, vagy igyekeznek bebiztosítani a jövőbeni túlélésüket – mondta Beranger Guille, a Mergermarket igazgatója.

A top5-ös lista utolsó helyén az Occidental Petroleum és az Anadarko Petroleum üzlete áll az energiaszektorból, 54,4 milliárdos értékkel.

Az Aramco üzlete is bekerült a top5-be Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

A negyedik helyet a világ legnagyobb olajcégének tartott Saudi Aramco, illetve a Saudi Basic Industries Corporation üzlete adta, 70,4 milliárd dollárral.

A bronzérmes üzlet a gyógyszeriparban jött létre az AbbVie és az Allergan összeolvadásával.

A tranzakció értéke összesen 86,3 milliárd dollárt tett ki.

A második helyre egy védelmi szektorbeli összeolvadás futott be. Az United Technologies és a Raytheon üzlete ugyanis 88,9 milliárd dollárba került.

Végül az aranyérmes M&A üzlet szintén a gyógyszeriparból került ki.

Az idei év eddigi legnagyobb tranzakcióját a Bristol-Myers Squibb és a Celegne üzlete jelentette 89,5 milliárd dollárral.