Vajon tényleg az Y generáció teszi tönkre az amerikai gazdaságot?

A man's arms pushing a shopping trolley full of groceries along a supermarket aisle.
Vágólapra másolva!
Az Y generáció állhat az amerikai gazdasági növekedés lassulása mögött. Egy elmélet szerint ugyanis a fiatalok túlságosan is sokat spórolnak. Ez egy pontig rendkívül hasznos, azonban egy szint után a kiadások visszafogása már károkat okoz a gazdaság egésze számára.
Vágólapra másolva!

A 2008-as pénzügyi válság bizonytalanságában szocializálódott Y generáció sokkal óvatosabban költi a pénzét, mint a megelőző nemzedékek. Ez pedig akár rendszerszintű problémát is jelenthet az amerikai gazdaság számára. Mi több, egy elemző szerint pont ez okozza az USA gazdasági növekedésének lassulását.

A St. Louis Federal Reserve adatai szerint ma az amerikai személyes megtakarítási ráta (jövedelem mínusz kiadás) 8,1 százalékos volt augusztusban. Összevetésképpen, 1996-ban ez még csak 5,7 százalékos volt.

A magasabb megtakarítási ráta pedig dezinflációs hatású (vagyis csökkenti az inflációt), aminek következtében a növekedés is lassul – mondta a CNBC-nek Raymond James, a Tavis McCourt elemzője.

A probléma abban áll, hogy míg a megtakarítás a magánszemélyre nézve pozitív, a kiadások visszafogása károsan érinti az üzleti szférát, és ezáltal a nemzetgazdaságot is. A válság után tehát az üzleti szféra kínálata kitartóan bővült, miközben a fiatalok visszafogták a kiadásaikat. Mindez pedig végül azt eredményezi, hogy az amerikai gazdaság minden területén többletkínálat mutatkozik – tette hozzá a szakember.

Keveset költenek a fiatalok, és ez már kezd komoly problémát okozni Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank Duenzl

Ráadásul ez a kérdés egyre égetőbb lesz az USA-ban.

Az Y generáció ugyanis folyamatosan váltja le a megelőző nemzedéket a jövedelemszerzés és a kiadások terén egyaránt.

Következésképpen, ha a válság hatására megjelent beidegződés – a bizonytalanságból fakadó magas megtakarítási hajlandóság – tartós marad, az hosszabb távon is komoly hatással lesz az USA egészére.

A jelenség azonban nem speciálisan amerikai. Kínában ugyanígy gondot jelent, hogy a relatíve magas személyes megtakarítási ráta rontja az ország gazdasági növekedésének kilátásait. Amit tehát manapság látunk, az egy túlzott globális kínálatnövekedés, miközben a fogyasztók többet akarnak megtakarítani, mint az elmúlt évtizedben.

Ebből pedig az is következik, hogy a kereskedelmi hiányok súlyosabbak, mint egyébként lennének, az infláció pedig alacsonyabb, mint normálisan lennie kellene.

A teljes képhez tartozik, hogy míg az amerikai személyes megtakarítási ráta emelkedik, a GDP-hez viszonyított aránya 2016-ban nagyjából 18 százalék körül volt. Összevetésképpen, Nagy-Britanniában ez 13, Japánban 27, míg Kínában 46 százalék körül volt.