Rázós volt a múlt hét a tőzsdéken

Horizontal BOURSE ECONOMIE ET FINANCES FINANCES WALL STREET PHOTO D'ILLUSTRATION STATUE TAUREAU DRAPEAU NATIONAL
The Wall Street Bull sculpture is seen in the Financial District on December 8, 2016 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Kifejezetten rázós hetet tudhatnak maguk mögött a nemzetközi pénz- és tőkepiacok. Nem elég, hogy sorozatosan jelennek meg egyre rosszabb adatok az eddig válságállónak tűnő amerikai gazdaságról, a WTO engedélyével az amerikai kormány büntetővámokat vetett ki bizonyos európai termékekre az Airbus évtizedekkel ezelőtti tiltott támogatása miatt.
Vágólapra másolva!

Mindezek hatására meredeken zuhant a BUX a múlt hét első három napján, majd a hét hátralevő részében sikerült valamelyest stabilizálódni.

A BUX 40.900 pont közeléből szerdáig 39.400 pontra esett vissza,

majd pénteken igyekezett megközelíteni a 40.000 pontos lélektani határt, ezzel 2,6 százalékot veszített értékéből.

A hét első felében 12.800-ról 12.400 forintig esett vissza az OTP, de pénteken már felfelé korrigált, így a hetet 1,8 százalékos csökkenéssel zárta. A Mol 2970-ről 2800 forintra zuhant, de a fontos technikai támasz megtartotta, így sikerült felette zárnia a hetet. Azonban ezzel együtt is 3,9 százalékos veszteséget szenvedett el a magyar olajpapír.

Fotó: Mudra László [origo]

A Richter 5000 forint feletti szintről esett 4800 forint alá, majd pénteken a gyógyszergyártó árfolyama is kissé felfelé korrigált. Végül összesen 3,4 százalékkal került lejjebb a múlt héten.

A legjobban a Magyar Telekom tartotta magát,

amely szűk sávban oldalazva a hét egészét tekintve 0,3 százalékkal emelkedett.

Túlshortolták a forintot, zárták a pozíciókat

A hét elején még a történelmi mélypont közelében oldalazott a forint, azonban a hét közepi hangulatromlás már érdemi erősödést okozott, ami első ránézésre eltér az eddigi folyamatoktól. A háttérben részben az állhat, hogy a befektetők túlshortolták a forintot, és ezeket a pozíciókat elkezdték lezárni.

Az alacsony hazai kamatszint miatt

sok befektető úgynevezett carry trade pozíciót építhetett fel, amelynek során a forint kölcsönvételével és eladásával magasabb hozamú eszközökbe fektethettek be, ezek zárásával pedig vissza kell venniük a forintot.

A forint ugyanakkor a zlotyval és más feltörekvő devizákkal is együtt erősödött annak hatására, hogy a kiábrándító amerikai adatok miatt újra felerősödtek a Fed kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozások, ami kedvez a feltörekvő devizáknak.

Forrás: Shutterstock

A forint a 336-os szint közeléből 332-ig erősödött vissza az euróval szemben, majd kissé felette zárta a hetet, ami így 0,9 százalékos forinterősödésnek felel meg. A dollárral szemben pedig 1,2 százalékkal erősödött, mivel a dollár a gyenge amerikai adatok miatt veszített értékéből a főbb devizákkal szemben.
Hétfőn egyébként még enyhült a hangulat a nemzetközi piacokon, miután

az amerikai kormány bejelentette, hogy hamisak a kínai részvények amerikai tőzsdékről való kivezetéséről szóló hírek.

Az európai börzéket támogatta, hogy az euró két és féléves mélypontra süllyedt a dollárral szemben, valamint a JP Morgan felülsúlyozta az alulértékelt európai részvényeket.
Az európai tőzsdék a FTSE 100 kivételével 0,4-0,7 százalékkal emelkedtek. A vezető amerikai indexeket az Apple húzta fel, hogy jól indultak az iPhone 11 értékesítései; a tengerentúli börzék így 0,4-0,8 százalékos nyereséggel zártak.

Zuhanás váltotta fel az óvatos optimizmust

Kedden azután óvatos optimizmussal indult a kereskedés a nemzetközi piacokon, azonban meredeken lefordultak a váratlanul gyenge amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser index hatására.

A konjunktúramutató a várakozásoktól messze elmaradva, tízéves mélypontra, 47,8 pontra zuhant,

ami már jelentős visszaesést jelez előre az amerikai iparban, amely eddig nagyjából ellenálló volt a globális lassulással szemben.

Ennek megfelelően a lejtmenetet az ipari részvények vezették, de minden szektor esett az európai és az amerikai tőzsdéken egyaránt. Az európai tőzsdék 0,7-1,4 százalékkal, a tengerentúliak 1,1-1,3 százalékkal értékelődtek le.

Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Szerdán viszont már világszerte szakadtak a részvénypiacok a sorozatosan kedvezőtlen gazdasági adatokra és hírekre.

Nem elég, hogy kedden az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser index bőven a visszaesést jelző 50 pont alá került, az ADP ügynökség által közölt foglalkoztatási adatok is kissé alulmúlták a várakozásokat, miközben az előző havi adatot ugyancsak lefelé módosították.

Miután a WTO az Airbus tiltott támogatása miatt igazat adott az Egyesült Államoknak, hogy büntetővámokat vessen ki 7,5 milliárd dollárnyi európai termékre, a befektetők kifejezetten aggódva várták, hogy mely termékekre vetnek ki vámokat, ami az amerikai-európai kereskedelmi háborúhoz is vezethet.

Szakadtak az amerikai autógyártók a vártnál gyengébb értékesítéseik miatt. Mindezek mellett fokozta az idegességet, hogy Donald Trump demokrata kihívója, Bernie Sanderst kórházba került, illetve Észak-Korea kilőtt egy tengeralattjáróról indítható rakétát. Mindezek hatására az európai tőzsdék 2-3,2 százalékkal, az amerikaiak pedig 1,6-1,9 százalékkal zuhantak.

Felerősödtek a kamatcsökkentési várakozások

Enyhén pozitív hangulatban indult a csütörtöki kereskedés, mivel az elemzők szerint a bejelentett amerikai büntetővámok marginális hatással lehetnek az európai gazdaságokra. Így azon szektorok vezetésével, amelyek a várakozásokkal szemben kimaradtak a vámok alól, többnyire emelkedtek az európai részvénypiacok.

Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Kisebb emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék is, azonban több mint egy százalékot zuhantak

a vártnál lényegesen gyengébb, de így is 50 pont felett maradó szolgáltatói beszerzési menedzser index hatására, ami felkorbácsolta a recessziós aggodalmakat.

A zárásig azonban fokozatosan emelkedtek az indexek, mivel felerősödtek a Fed további kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozások, így

az október végi újabb 25 bázispontos kamatvágás beárazott valószínűsége 40-ről 90 százalék fölé ugrott.

A vezető amerikai indexek végül 0,47-1,12 százalék közötti emelkedéssel zártak.

Pénteken tovább javította a hangulatot, hogy nem okozott nagyobb csalódást a kulcsfontosságú amerikai munkapiaci adat, ami továbbra is megfelelő bővülést mutat. Az amerikai kormány pedig megnyugtatta a befektetőket az október második hetében zajló amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások előtt. Az európai tőzsdék a múlt héten 2,4-3,6 százalékos, a vezető amerikai indexek közül pedig a Dow Jones és az S&P 500 0,9, illetve 0,3 százalékos veszteséget, a Nasdaq 0,5 százalékos nyereséget ért el.