Legyen óvatos, ha tűzifát vásárol, mert ellenőriz a Nébih

akác, méhészet, erdő, méz
Puskely József daraboláshoz tűzifarönköket darabol a galgagutai fatelepe 2006 októberében
Vágólapra másolva!
Mint az a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján szereplő tájékoztatóban olvasható, kizárólag csak EUTR azonosítóval rendelkező személytől vagy szervezettől, illetve erdőgazdálkodótól szabad tűzifát vásárolni Magyarországon. Ezt az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (Evt.) 90/F. paragrafusa mondja ki.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon végzett faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységet be kell jelenteni nyilvántartásba vétel céljából. Az EUTR azonosítók az alábbi honlapon kérdezhetők le.

Az EUTR technikai azonosító megléte azért fontos a faanyag vásárlója és különösen a tűzifavásárló számára, mert így szükség esetén megbizonyosodhat arról, hogy az eladó a Nébih hatósági nyilvántartásában szerepel,

így nagy valószínűséggel jogkövető kereskedővel van dolga.

Ezt az azonosítót már a hirdetés során is fel kell tüntetni, ezért a Nébih azt tanácsolja a lakosságnak, hogy

a tűzifa vásárlás során óvakodjanak az olyan hirdetőktől, akik hirdetésükben nem adják meg az EUTR azonosítójukat vagy erdőgazdálkodói kódjukat.

Sőt, azt is érdemes leellenőrizni, hogy a megadott kód a hirdetés mögött álló kereskedőhöz kapcsolódik-e.

A vásárló a megrendeléskor jelezze a kereskedő felé, hogy csak olyan tűzifa szállítmányt hajlandó átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít, vagy ad át szállításra a vásárló részére. A kereskedőnek emellett számlát vagy nyugtát is kell adnia, továbbá a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót is át kell nyújtania.

A tűzifa szállítójegyén a feladó rovatban szerepelnie kell a a hirdető megnevezésének, telephelyének, erdőgazdálkodói kódjának vagy EUTR technikai azonosító számának, adószámának, valamint a szállított tűzifa fafajtájának és mennyiségének, sőt még a szállító jármű rendszámának is Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A vásárló az esetleges későbbi reklamációját könnyebben és biztosabban tudja érvényesíteni, amennyiben a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja, vagy EUTR technikai azonosító száma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma is fel van tüntetve.

A Nébih azt javasolja, hogy tűzifát senki ne vásároljon olyan kereskedőtől, amelynek nincs EUTR száma,

mivel nem tudja bizonyítani, hogy az alkalmazandó jogszabályokat betartva, a kellő gondosság elvén alapuló rendszereknek megfelelő fakitermelésből származik a fa vagy a fatermék.

Ha külföldről vásárolunk fát vagy faterméket, abban az esetben szükséges az eladótól kérni az import okmányokat, a szállítmányt kísérő dokumentációt, a nyomon követhetőséget, illetve a származást igazoló dokumentumokat, továbbá az exportőr nyilatkozatát arról, hogy a fa nem illegális fakitermelésből származik.

A Nébih folyamatosan ellenőrzi a szabálytalan tűzifahirdetéseket. Az eddig megtalált, illegális fával kereskedőket az alábbi adatbázisban lehet ellenőrizni. Amennyiben a közzétett listán szereplő adatokkal kapcsolatban bármely személy vagy szervezet igazolni tudja jogszerű faanyag-kereskedelmi tevékenységét a Nébih felé, úgy az adatokat a hatóság eltávolítja vagy módosítja.