Akár 10 ezer munkavállalóját is utcára teheti ez a nagybank

Ez a világ 15 legerősebb bankja – galéria
HSBC
7, HSBC, Nagy Britannia, 2,52 ezer milliárd dollárnyi tőke
Vágólapra másolva!
Akár 10 ezer dolgozójától is megválhat a brit HSBC-csoport költségcsökkentés okán. Ez teljes dolgozói állományának több mint 4 százaléka - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A lehetséges nagyszámú dolgozói elbocsátást a Financial Times írta meg először, ám a lap értesüléseit a HSBC nem kívánta kommentálani. A 2019 június végi adatok szerint, a banknál 237.685 munkavállaló dolgozik főállásban. A lap úgy értesült, az elbocsátásoknál figyelembe veszik a dolgozók fizetését és az ahhoz kapcsolódó bérterheket, és

a felmondások elsősorban a jobban fizetett munkavállalói réteget érintik majd a csoportnál.

A HSBC korábban úgy nyilatkozott, nagyjából 4000 dolgozótól kell idén megválnia, főként a Kína és az USA között eszkalálódó kereskedelmi háború hatásai miatt, ennek két és félszerese a mostani híresztelésben szereplő szám.

A bank korábbi közlése szerinrt, az elbocsátásokban közrejátszik az általánosan jellemző enyhe monetáris politika a világgazdaság legfontosabb szegmenseiben és intézményeinél, valamint már korábbról a hongkongi események és a brexit körüli bizonytalanság piaczavaró hatásai.

Akár 10 ezerre is növelheti az elbocsátások számát a HSBC Forrás: AFP/Justin Tallis

Az ugyanakkor biztos, hogy a HSBC-csoportnál már jó ideje létszámleépítésben gondolkodnak a költségek csökkentése miatt. A csoport korábbi elnök-vezérigazgatója, Stuart Gulliver, amikor 2011-ben pozícióba került, 30 ezer munkahelyet érintő leépítést jelentett be, 3,5 milliárd dollár megtakarítás kíséretében.

Nem a HSBC az egyetlen, ahol a közeljövőben dolgozói elbocsátásokra kell számítani.

Az idén eddig 58 ezer 200 banki alkalmazott leépítését jelentették be a világon, aminek a 90 százaléka (több mint 52 ezer 400 fő) az európai bankokra esett.

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben több mint 500, Észak-Amerikában 2770, a Közel-Keleten és Afrikában pedig kevesebb mint 2500 banki alkalmazott leépítését jelentették be eddig.

A legnagyobb létszámleépítők a német bankok. Így például a vezető német bank, a Deutsche Bank azt tervezi, hogy 18 ezer emberétől válik meg 2022 végéig. A Commerzbank pedig a múlt héten közölte, hogy 4300 dolgozóját elbocsátja.

A Santander spanyol bank több mint 5400, a HSBC mellett a Barclays 3 ezer, az orosz Alfa-Bank pedig 3 ezer dolgozóját tervezi elküldeni.