Bejelentette távozását a Tesco vezére

Tesco
Budapest, 2018. szeptember 27. A TESCO Magyarország egyik áruházának homlokzata a főváros IX. kerületében, a Koppány utcában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Jövő nyáron távozik a Tesco éléről Dave Lewis vezérigazgató, aki Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedőjét mentette meg 2014-ben az összeomlástól.
Vágólapra másolva!

„Most van a megfelelő idő arra, hogy átadjam a stafétabotot, a kiigazításunk sikerült" - mondta Lewis szerdán az újságíróknak.

Lewis távozásáról akkor érkeztek a hírek, amikor

a Tesco az első féléves profitja a vártnál is jobb lett, 25 százalékkal 1,4 milliárd fontra (mintegy 524 milliárd forint) emelkedett,

és 58,7 százalékkal megemelkedett az időközi osztalék is.

A számok egyértelműen bizonyítják Lewis kitűzött céljának elérését, melyet a 2014. évi számviteli botrány után jelentősen visszaesett forgalom korrigálására készített helyreállítási tervében jelölt meg.

A Tesco a mélyponton volt, amikor Lewis átvette a céget, de azóta minden kitűzött célját elérte, beleértve azt a célt is, hogy 3,5 és 4 penny közötti nyereséget keressen minden egyes fonton, amelyet a vásárlók elköltenek a cégnél.

Dave Lewis, a Tesco jelenlegi vezérigazgatója Forrás: Tesco

Az első félévi haszonkulcs 3,67 százalék volt.

- mondta Clive Black, a Shore Capital elemzője.

Jövő nyáron távozik a Tesco vezére, Dave Lewis Forrás: MTI/Jászai Csaba

A Tesco részvényei - a vállalat 27,4 százalékát fedi le Nagy-Britannia élelmiszer-kiskereskedelmi piacának - Lewis 2014. szeptemberi vezetése óta 6 százalékkal erősödtek. Lewis azonban hozzátette, hogy a Tesco részvényei valójában mintegy 40 százalékkal emelkedtek, mivel a számviteli szabálytalanságok teljes körét csak 2014 októberében fedezték fel.

Lewis felülvizsgálta a Tesco beszállítói kapcsolatait, csökkentette az árakat, egyszerűsítette a termékskálát és javította az üzletek szabályait.

A munkahelyek száma is csökkent, beleértve az augusztusban bejelentett 4500 fős elbocsátást is.

A Tesco nem áll le a vezér távozásával, további boltok megnyitását tervezi, megduplázza az Egyesült Királyságbeli online kapacitását és újragondolja Clubcard hűségprogramját is.

Forrás: Reuters.com