Kártyavárként omlanak össze a legígéretesebb startupok

WeWork Ginza Six, WeWork irodaház
Photographer: Steve Morin
Vágólapra másolva!
A Juul és a WeWork az év elején még a legígéretesebb startupok között szerepeltek, az elmúlt napokban viszont mindkét cég leváltotta vezérigazgatóját. Az elektromos cigarettákat gyártó Juul termékeit valószínűleg világszerte betiltják, a WeWork pedig már biztosan nem megy tőzsdére a sorozatos botrányok miatt.
Vágólapra másolva!

Korábban megírtuk, hogy az elmúlt hónapokban egy furcsa járvány kezdődött az Egyesült Államokban, amely mögött nagyon valószínű, hogy az e-cigaretták állnak. Több százan betegedtek meg és néhányan bele is haltak.

Emiatt már két államban tiltották be az e-cigaretták értékesítését, az washingtoni vezetés pedig egy szövetségei törvényen dolgozik, amelyet még idén elfogadhatnak.

A piacvezető Juul számára minden forgatókönyv katasztrofális következményekkel járhat, hiszen még a számukra legkedvezőbb esetben is be kellene vonniuk minden ízesített készítményüket és csak a dohányízűek maradhatnának az üzletek polcain, amelyeket viszont gyakorlatilag senki nem vásárol. Ennek oka, hogy míg 2011-ben csupán az amerikai gimnazisták 2 százaléka e-cigarettázott, addig ez az arány idén már elérte a 28 százalékot, közülük pedig több mint félmillióan minden nap szívják a készítményeket.

illusztráció Forrás: wework.com

A tinédzserek főleg az ízesített (gyümölcsös, rágógumis stb.) likvidek miatt kaptak rá a termékre, a Juul esetében pedig kiderült, hogy a cég marketingkampányainak jelentős része a kiskorúakat célozta meg. A sorozatos botrányok miatt a cég vezérigazgatója, David Burns lemondott. Pedig a Juul piaci értéke tavaly év végén még 38 milliárd dollár volt és az egyik legígéretesebb startupnak tűnt, most viszont összeomlani látszik a birodalom.

Ennek ellenére, a legtöbb Juul alkalmazott még akkor is jól jár, ha a cég lehúzza a rolót.

Tavaly decemberben a cég 1500 dolgozója között 2 milliárd dollárnyi bónuszt osztottak ki. Az alkalmazottak 150 dollárt kaptak minden Juul részvény után, amelyet a tulajdonukban volt, így többségük már akkor milliomos lett, hiszen átlagosan 1 millió dollárt kerestek.

Hasonlóan nehéz helyzetben van a WeWork, ráadásul ott a dolgozók nem kaptak nagy bónuszokat. Alig egy hete váltotta le az igazgatótanács a WeWork céget alapító Adam Neumannt, és helyére két társ-vezérigazgatót, Artie Minsont és Sebastian Gunninghamet nevezték ki. Eleinte arról szóltak a hírek, hogy csak halasztani fogják az idei évre tervezett tőzsdei bevezetést, mára azonban bizonyossá vált, hogy egyáltalán nem viszik tőzsdére a WeWork-öt.