Thomas Cook-csőd - Stabil a Neckermann Magyarország pénzügyi helyzete

Thomas Cook, Boeing 767
Vágólapra másolva!
A működtetés fenntartásáért küzdő magyar Neckermann stabil pénzügyi helyzetét bizonyítandó, kaucióbiztosítás helyett immár készpénzletétben tartja 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítékát, amely az utazásszervező cég esetleges csődje esetén fedezi az utasok kártalanítását - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A N-U-R Neckermann-Utazás Szolgáltató Kft. számára korábban az Európai Utazási Biztosító nyújtott kaucióbiztosítást. A lap szerint a társaság ezzel is jelezni akarja, hogy anyagi helyzete stabil, és továbbra is mindent elkövet, hogy a Thomas Cook cégcsoport bedőlése ellenére teljesítse az utasokkal szemben fennálló kötelezettségeit.

A kaucióbiztosítás a Thomas Cook bedőlése után már csak arra terjed ki, hogy a magyar vállalat nem várt csődje esetén külföldön ragadt utasok hazaszállítását megszervezzék - tájékoztatta a lapot Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatója.

A Thomas Cook utazási iroda egyik gépe Forrás: 123rf.com

Azok az utasok, akik nem tudnak elutazni a Neckermann osztrák anyairodája vagy a német iroda csődje okán visszamondott szolgáltatások miatt a magyar iroda által lekötött utakra, a magyar Neckermanntól kapják majd vissza a pénzüket - idézi a lap Békefi Veronika ügyvezetőt.

A Világgazdaság úgy tudja, a kapacitáslekötések után az utazási csomagokat a N-U-R Neckermann-utazás Szolgáltató Kft. állította össze és adta el közvetlenül vagy viszonteladó utazásszervező partnerein keresztül, azért azok a magyar árualapba tartozó útnak minősülnek, ennek következtében a nem teljesítésért is ő felel. Ugyanakkor a becsődölt Thomas Cook cégeknél a későbbiekben lekötött kapacitások igénybevétele kapcsán a magyar cég is károsult, hiszen az általa az ügyfeleknek visszatérített pénzt ők befizették. A magyar Neckermann kiadásai részleges megtérülését az érintett Thomas Cook-cégek biztosítóitól remélheti.