160 millió forinttal verte át ügyfelét egy elismert bankár

pénzügyi csalás
Vágólapra másolva!
Több száz millió forintos sikkasztással vádolják az egyik országos bank dél-dunántúli regionális privátbanki vezetőjét - írja a Bors Online. A vád szerint G. Erik és titkárnője, B. Gabriella egy amerikai-magyar üzletember számlájáról lopott el 160 millió forintot, és további 180 milliót sajátjaként kezelt.
Vágólapra másolva!

Egy sikeres bankár és csinos, szőke titkárnője ült egymás mellett a vádlottak padján egy nem mindennapi ügy büntetőperén.

Egy országosan elismert pécsi bankárról van szó,

aki számos előadást tartott egyetemeken, konferenciákon vagy pénzügyi rendezvényeken, illetve nyilatkozott privát banki szakértőként gazdasági lapoknak. A férfi háromgyermekes családapa, így nem csak az üzletben, hanem magánemberként is sikeres - jellemezte a lap a vádlottat.

A vádirat szerint a bankár és titkárnője szinte családi viszonyt alakítottak ki egy Amerikában élő, tehetős pécsi férfivel, akinek tudta és beleegyezése nélkül használták a náluk elhelyezett vagyonát, magyarán befektették, a számláról ugyan nem mozgatták el, hanem a kamatait, a hozamát nyúlták le. Majd ezzel sem elégedtek meg,

eltulajdonították a banknál vezetett számláján lévő pénzének egy részét, mintegy 160 millió forintot.

Ebben segített nekik a szoros, az üzleti kapcsolaton túlmenő viszony, hiszen az Amerikában élő ügyfél G. Eriket "fiának" tekintette, B. Gabriellát pedig feleségül akarta venni. A nő többször járt is a férfinál annak amerikai otthonában. A két vádlott hét éven keresztül, 2010-2017-ig üzletelt a férfival, aki sok száz millió forintnyi angol fontot, eurót és USA-dollárt utalt át a magyar bankszámlájára, hogy a pénzt kötvényekbe fektesse.

Forrás: Shutterstock

A nyomozás során az is kiderült, hogy a cinkostársak a sikkasztás mellett számtalan banki szabályt megszegtek "az ügyek gördülékenyebb intézése" érdekében.

Elvárták, hogy a munkatársak egymás jelszavait ismerjék, mellőzték a hangrögzítéses telefonvonal használatát, ezzel sokszor az ügyfél aláírása nélkül is teljesítettek ügyleti megbízásokat mobiltelefon-hívás, e-mail-üzenet alapján.

A bankárok azt állítják, egy forintot sem vettek el a férfitól, az ügyviteli hibák ellenére minden forinttal el tudnak számolni. A volt bankár és munkatársa nem fogadta el az ügyészség 5 éves börtönbüntetésre tett vádalkujavaslatát, ezért a tárgyalás lefolytatásával akár 12 éves börtönt kaphatnak. A vádlottak az egész eljárás alatt szabadlábon védekeznek.