Netes túlsúly a kártyacsalásoknál

Vágólapra másolva!
Az egy évvel korábbinál jóval több, majdnem 17 ezer visszaélés történt az első negyedévben a Magyarországon kibocsátott bankkártyákhoz kapcsolódóan, ám az okozott kár értéke már csökkent. A leírt veszteségeknek csak a töredékét viselik a kártyabirtokosok - írja hétfői számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Több mint 16 800 - Magyarországon kibocsátott kártyához kötődő, fizetési forgalomhoz kapcsolódó - visszaélést azonosítottak 2019 első negyedévében, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikáiból.

A visszaélésekkel okozott kár 384,6 millió forint, ami érezhető, 5,2 százalékos csökkenés 2018 első 3 hónapjához képest.

A legtöbb kártyacsalás változatlanul az internetes vásárlási műveleteknél - illetve telefonos vagy postai megrendeléseknél - történik: csaknem 14,7 ezer visszaélést regisztrált az MNB - 19,1 százalékkal többet, mint egy éve - ám az okozott kár 5,5 százalékkal 326,8 millió forintra csökkent.

A kárérték alapján a második legnagyobb kategória a hamisított kártyákkal való visszaéléseké, ahol majdnem 9 százalékkal, 33,1 millió forintra csökkent a kimutatott kár, az esetek száma pedig kevesebb mint a felére, ötszáz alá csökkent. A harmadik, még említést érdemlő kategória az elveszett és ellopott kártyákkal végrehajtott visszaéléseké, amelyeknél valamivel több mint 1500 esetet és 19 milliós kárértéket regisztráltak.