A NASA új Orion-űrhajókat rendelt közelgő holdmisszióihoz

Fantáziarajz az Orionról
Vágólapra másolva!
Hatalmas összegű szerződést kötött a NASA az amerikai Lockheed Martinnal, a nagy amerikai repüléstechnikai és hadiipari beszállítóval három Orion-kapszula megépítésére és szállítására. A tervek szerint a Holdat biztosan, de várhatóan a Marsot is majd ezzel érik el, akár már néhány évvel a közelgő holdmissziók után.
Vágólapra másolva!

A 2,7 milliárd dollár (mintegy 820 milliárd forint) értékű megállapodásban a Lockheed Martin vállalta, hogy előkészít három Orion-kapszulát az Artemisz-missziókhoz. A NASA ezen küldetések részeként juttatná el az első nőt, illetve a következő férfi asztronautát a holdra 2024-ig.

Az amerikai űrügynökség a 2022-es pénzügyi évben további három járműt rendelne a gyártótól, az Artemisz V. és VI. misszók számára, 1,9 milliárd dollár értékben.

A NASA közelményben azt is tudatta, az Orion-kapszulákban látják annak kulcsát, hogy megalapozzák az állandó jelenlétet a Holdon, hazahozzák onnan az űrhajósokat, illetve hogy végül embert küldjenek a Marsra. Az űrügynökség azt is közölte, az Orion-űrhajók kifejezetten a mélyűri küldetésekre szabottak, és a Naprendszer további feltárásának eszközei lehetnek.

A NASA azt is közölte, azért csoportosan rendelik meg az Orionokat, mert így az ellátás azokból folyamatosan biztosított, és segít redukálni a hivatal beszerzésekre fordított kiadásait is. Az űrhajók egyik modulja egyébként az Európai Űrügynökséggel együttműködésben készül.

Fantáziarajz az Orionról Forrás: NASA

A hivatal tervei szerint az Artemisz I. 2020-ban vagy 2021-ben indulhat. Az Artemisz II-ben holdkörüli pályára állítanának űrhajósokat 2022-ben vagy 2023-ban. 2024-ben, az Artemisz III-ban hosszú évtizedek után, újra ember lépne az égitest felszínére, a tervek szerint egy nő személyében - írja az Asia Times.