Ennél a töltőállomásnál már biztosan nem drágul a benzin

A MOL első ultragyors töltője a budapesti Nagyszőlős utcában - 30 perc alatt képes feltölteni egy elektromos autót
Vágólapra másolva!
Marylandben található az Egyesült Államok első olyan benzinkútja, ami ezentúl csak elektromos járműveket szolgál ki. Az RS Automotives 1958 óta működik Takoma Park városában – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

Depeswar Doley 1997 óta a benzinkút tulajdonosa, és megelégelte, hogy az olaj- és benzingyártók rendkívül részletesen megszabják, hogy mennyi alapanyagot vehet, mennyit adhat el, és azt mivel szállíthatja saját kútjához. Ezért úgy döntött, más alternatívát keres.

Illusztráció Forrás: Peter Lugosi / www.lugopicture.com/Peter Lugosi / Www.Lugopicture.Com

– nyilatkozta a tulajdonos, hozzátéve, hogy nem aggódik amiatt, a váltás miképpen fog hatni a bevételeire.

A városvezetés tanácsára Doley elsőként az Elektromos Jármű Intézettel (EVI) képviselőivel találkozott.

Az államban közel 20 ezer elektromos jármű van bejegyezve, továbbá egy elektromos autókat üzemeltető taxicég is működik.

A benzinkút átalakítását a Maryland Energia Hivatal valamint az EVI közösen finanszírozta: 786 ezer dollárnyi (241 millió forint) támogatást nyújtottak a tulajdonosnak.

Illusztráció Forrás: Carscoops/Aston Martin

Matthew Wade, az EVI vezérigazgatója elmondta, hogy a

régióban komoly gondot okoz az elektromos járművek töltése,

például Takoma Parkban korábban csak két töltési pont volt, ráadásul sokszor sorok alakultak ki a töltési helyeknél. A vezérigazgató úgy véli, az új töltőállomás segít megoldani ezt a problémát.

A töltőállomáson négy adagoló lett kialakítva, amelyek egy 200 kW-os rendszerhez csatlakoznak. Egyszerre négy autó lehet tölteni, és harminc perc alatt az akkumulátor elérheti a 80 százalékos töltöttségi szintet. A tulajdonosok pedig addig beülhetne a kisboltba, ahol egy érintőképernyőn keresztül nyomon követhetik, hogy hol tart éppen a töltés.