Kezdődhet a BMW gyár építése és rekord alacsony a hazai munkanélküliség

BMW, autógyár
Debrecenben épül az új BMW-gyár - Illusztráció
Vágólapra másolva!
A héten eldőlt, hogy hivatalosan is megkezdődhet a debreceni BMW gyár építése, jövőre pedig komoly változások lesznek a társasházi törvényben (THT). Külföldön komoly baj van a WeWorknél és a világ legnagyobb e-cigi gyártójánál a Juulnál is, de a Netflix is szorongatott helyzetbe került. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Nőtt a foglalkoztatottság, csökkent a munkanélküliség

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a június-augusztusi időszakban 34 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, a foglalkoztatottak átlagos létszáma pedig 4 millió 517 ezerre emelkedett. Mindeközben 16 ezerrel 157 ezerre csökkent a munkanélküliek száma.

illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A Pénzügyminisztérium szerint a nők foglalkoztatási helyzete is nagymértékben javult, ilyen sokan még nem dolgoztak a rendszerváltozás óta. Nagyban segítik elhelyezkedésüket többek között a részmunkaidő lehetősége, a családi adókedvezmények és a bölcsődei támogatások is. A fiatalok munkanélkülisége továbbra is 10 százalék közelében van a 2010-es közel 30 százalékos rátával szemben. A csökkenésben nagy szerepe van a munkahelyvédelmi akció kedvezményeinek, az Ifjúsági Garancia és az Út a munkaerőpiacra programoknak

Kezdődhet a BMW gyár építése Debrecenben

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a héten bejelentette, hogy a debreceni BMW-autógyár építési munkálatai megkezdődhetnek. Szintén elmondta, hogy a kormány 130 milliárd forinttal járult hozzá a gyárnak is helyet adó debreceni észak-nyugati ipari övezethez kapcsolódó közlekedési infrastruktúra kialakításához.

illusztráció Forrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

Ezenfelül további 35 milliárdot pedig a debreceni oktatási rendszer fejlesztésére fordítanak annak érdekében, hogy hosszú távon szakképzett munkaerőt biztosíthassanak a városban működő cégeknek.

Csődbe ment a Thomas Cook, elindult a turisták kimenekítése

A hétfőn csődöt jelentő, és tevékenységét azonnali hatállyal beszüntető Thomas Cook iroda külföldön rekedt utasainak hazautaztatását a brit állam vállalta fel, ennek költsége várhatóan mintegy 100 millió font (125 millió dollár) lesz. Összesen 135 ezer brit turista hazaszállításáról gondoskodnak, ehhez pedig 67 repülőgépet használnak majd.

illusztráció Forrás: AFP/Oli Scarff

Szintén csődöt jelentett az az osztrák Thomas Cook Austria, a német Thomas Cook GmbH és a Thomas Cook lengyelországi leányvállalata a a Neckermann Polska. Ennek következtében már magyar utasok is bajba kerültek külföldön, hiszen a Neckermann Lengyelország több utasát meg nem térített költségek miatt kizárták a szállodákból, másokat "szállodai őrizetben" tartanak. A magyar Neckermann azonban egyenlőre nincs bajban.

Elindult Magyarország legnagyobb hazai hátterű beruházása

A Mol 1,2 milliárd eurós fejlesztést tervez, amelyhez a magyar kormány 131 millió eurós támogatással járul hozzá. A cégcsoport mostani beruházásának köszönhetően amellett hogy új munkahelyek jönnek létre az észak-magyarországi régióban, korszerű és környezetbarát módon állíthatnak elő egyebek mellett a csomagoló-, az autó- és az építőiparban is használt petrolkémiai termékeket.

illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Emellett évente 200 ezer tonna poliolt állít majd elő a 2021-ben elkészülő gyár, amely 200 embert foglalkoztat majd. A poliol műanyag alapanyag, elsősorban a járműipar, az építőipar és a bútorgyártás használja fel. A beruházással a Mol-csoport a régiós vegyipar egyik legfontosabb szereplőjévé lép elő, a társaság lesz az egyetlen vállalat Közép-Kelet-Európában, amely a nyersolaj kitermeléstől a poliol előállításáig a teljes értékláncot felölei.

Több mint 12 milliárd forintból épült gyárat adtak át

A héten ünnepélyesen is átadták a SIAD új egységét Gyöngyöshalászon. Az ipari és orvosi gázok gyártására szakosodott cég teljesen automatizált üzemet épített.

illusztráció Forrás: MTI/Mészáros János

A7 1927-ben, Bergamoban alapított SIAD Olaszország egyik vezető vegyipari csoportja, amelynek termelési értéke 674 millió euró volt 2018-ban, ügyfeleinek száma világszerte több mint 70.000, és közel 2.000 alkalmazottja van. Gyöngyöshalászi beruházása 12 milliárd forintba került, amelyet teljes egészében az olasz cég finanszírozott.

Jövőre már saját vagyonával felel, ha hibázik a közös képviselő

Saját vagyonával felel a jövőben a közös képviselő a hibáiért, a mulasztások miatt akár 5 millió forint pénzbírságra is büntethetik. A januártól életbe lépő szigorú törvényi változások miatt nem érdemes a szükséges szakmai tudás nélkül társasházkezelőnek állni, a közös képviselők többsége jelenleg mégis mindenfajta szakmai előképzettség nélkül végzi munkáját.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A társasházi törvény (THT) jövőre életbe lépő módosítása szerint 5 milliós büntetést kaphat a közös képviselő a mulasztások miatt, emellett pedig minden közös képviselőnek regisztrálnia kell magát, valamint kötelessége lesz a számviteli szabályok szerint elkészített beszámoló május 31-ig történő benyújtása is.

Nagy változások a WeWorknél és a Juulnál

A világ legnagyobb e-cigi gyártója az elmúlt hónapokban több botrányba is keveredett. Kiderült, hogy reklámjaikkal a kiskorúakat célozták, ennek következtében pedig már az amerikai tinédzserek 26 százaléka függő. A Juul készítményei emellett nagy valószínűséggel súlyos tüdőbetegséget okoznak, amelynek szövődményei már többek halálát okozták. Ennek következtében a hét közepén lemondott Kevin Burns, a cég vezérigazgatója.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A héten szintén távozott vezérigazgatói székéből a WeWork alapítója, Adam Neumann a sorozatos botrányok miatt. A helyére Artie Minsont és Sebastian Gunninghamet nevezték ki, akik már jelezték, hogy alaposan átvilágítják a vállalatot, az alkalmazottak pedig nehéz döntésekre számíthatnak.

Új terminál épül a fapados utasoknak a Liszt Ferenc reptéren

A magyar kormány közreműködésének is köszönhetően már zajlik Ferihegyen az új fapados-terminál építése, mely a jelenlegi bádogterminált fogja felváltani.

illusztráció Fotó: Hajdú D. András - Origo

A beruházás a tervek szerint az év végéig befejeződik, a könnyűszerkezetes épületben a 21. századi igényeknek megfelelő komfort várja majd az utasokat. Az új épületszárnyat a jelenlegi B terminálon keresztül érik majd el a fapados járattal közlekedők.

Horvátok vehetik meg az Adria Airways-t

Amennyiben csődbe megy az Adria Airways, a horvát légitársaság átveheti a teljes piacát, valamint az utasok egy részét is, akik a ljubljanai repülőtér helyett így a zágrábi repülőteret használhatnák.

illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frankhoermann/Sven Simon

Az Adria Airways pénzügyi gondjairól régóta cikkezik a szlovén sajtó. A légitársaság 2013-ban került fel a privatizálandó szlovén állami vállalatok listájára, mert pénzügyi nehézségekkel küzdött. Szerdán és csütörtökön már egyáltalán nem repültek a légitársaság gépei.

Az infláció 3 százalék körül stabilizálódik

Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése szerint az őszi hónapokban az infláció 3 százalék körül alakul, majd ezt követően az év végéig - az üzemanyagárak tavalyi érdemi csökkenésének bázishatása következtében - emelkedik.

illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az adószűrt maginfláció növekedését az eurózóna gazdasági lassulásából fakadó dezinflációs hatások - az elmúlt hónapok gyengébb forintárfolyama mellett is - fékezik. Az infláció, fokozatos mérséklődés után, a 3 százalékos inflációs cél szintjén stabilizálódik.

A Kálvin térig hosszabbítják a csepeli HÉV vonalát

Belátható időn belül elkezdődik a csepeli HÉV rekonstrukciója, az új járművek előzetes típusengedélyei már rendelkezésre állnak. A csepeli HÉV vonala a föld alatt eléri majd a Kálvin teret, s így metrókapcsolat épül majd ki.

illusztráció Forrás: MTI/Jászai Csaba

Mindemellett felújítják majd a ráckevei és a szentendrei HÉV-et is. A kormány még 2018 novemberében döntött arról, hogy a budapesti elővárosi gyorsvasúti vonalakat egységes rendszerben újítja fel és fejleszti.

Vörösbe fordult a Netflix részvénye

Az elmúlt két hónap radikálisan átalakította a Netflix részvényének idei teljesítményét. A vállalat korábban 46 százalékos pluszban volt, de az elmúlt hetek a teljes eddigi nyereséget eltörölték. Az online streaming óriás részvénye ezzel idén már mínuszban forog.

illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytac Unal

Ennek főbb okai, hogy nagy meglepetésre a Netflix előfizetőket veszített az Egyesült Államokban, csökkent a nemzetközi növekedésük, megjelentek olyan új riválisok, mint a Disney és az Apple, ráadásul ezeknél a szolgáltatásoknál olcsóbb az előfizetés.

Több milliárd forintból épül a rég várt elkerülőút

Mosóczi László, a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a héten elmondta, hogy megépül 8,5 milliárd forintból, 4 és fél kilométeren, kétszer egysávos útszakaszként a 31-es és a 32-es főutak között, a Jászberényt elkerülő út harmadik üteme.

illusztráció Forrás: Új Szó

Mosóczi László elmondta: amint a közbeszerzés lezajlik, és az ajánlatokat kiértékelik, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. a lehető legrövidebb időn belül megköti a szerződést a kivitelezővel, hogy a munka minél hamarabb megkezdődhessen. Ez reálisan tavasszal lehet.