Varga Mihály: Elindult Magyarország legnagyobb hazai hátterű beruházása

Mol, benzinkút
Budapest, 2017. március 23. Mol felirat az olajkonszern töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Letették a Mol 1,2 milliárd euróból épülő poliol komplexumának alapkövét Tiszaújvárosban. Ezzel elindult Magyarország legnagyobb hazai hátterű beruházása; a Mol csoport olyan magyar brandet képvisel, amely Európában és a világon is ismertté teszi a hazai ipart, és húzóhatást gyakorol a magyar gazdaság egészére - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az alapkőletétel alkalmából. 
Vágólapra másolva!

Varga Mihály kiemelte: a cégcsoport 1,2 milliárd eurós fejlesztéséhez a kormány 131 millió eurós támogatással járul hozzá.

- mondta a pénzügyminiszter. Hangsúlyozta, a vállalkozásoknak először itthon kell felépíteniük magukat ahhoz, hogy versenyképesek legyenek az exportpiacokon, és más országokban is befektetővé válhassanak.

Forrás: MTI/Marjai János

Az ünnepségen Varga Mihály, miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, Sami Pelkonen, a Thyssenkrupp Industrial Solutions Vegyipari és Folyamattechnológiai üzletág vezérigazgatója, valamint Koncz Ferenc országgyűlési képviselő tette le a létesítmény alapkövét.

A tiszaújvárosi Mol Petrolkémia lesz az egyetlen olyan cég Magyarországon és az egész közép-kelet-európai régióban, amely a kőolaj kitermelésétől kezdve a poliéter poliolok (széleskörben alkalmazott műanyag-alapanyagok) gyártásáig integrált értéklánccal rendelkezik.

A Mol poliol üzemének építkezése Tiszaújvárosban a gyár alapkőletételi ünnepsége napján, 2019. szeptember 27-én Forrás: MTI/Vajda János

A poliol-projekt 200 embernek kínál majd hosszútávú munkalehetőséget és évente mintegy 200 ezer tonna poliolt állít majd elő.

A várhatóan 2021-ben induló üzem a Mol történetének eddigi legnagyobb organikus beruházása,

összesen 1,2 milliárd euróból valósul meg. A magyar kormány 131 millió euróval (társasági adókedvezménnyel és beruházási támogatással) segíti a projektet. A Mol számításai szerint az üzem évente közel 150 millió euróval járul majd hozzá a Mol-csoport pénzügyi eredményéhez (EBITDA-hoz).

Mol poliol komplexumának alapkőletétele Tiszaújvárosban, a fotón balról-jobbra: Koncz Ferenc, a város országgyűlési képviselője, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, Varga Mihály, miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter, Sami Pelkonen, a Thyssenkrupp Industrial Solutions Vegyipari és Folyamattechnológiai üzletág vezérigazgatója Forrás: Origo

A poliol ma az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyag,

az autógyártástól kezdve a ruhaiparon át a hőszigetelésig számos iparágban használják. A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a Thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.

– mondta Hernádi Zsolt. 2021 után pedig az üzem jelentősen javítja Tiszaújváros vegyipari pozícióját, az itt meghonosított szakértelem és az új gyártási infrastruktúra további befektetőket csábíthat a térségbe.

– tette hozzá Sami Pelkonen.

A Mol-csoport Enter Tomorrow üzleti stratégiájával összhangban 2030-ig 4,5 milliárd dollárt fordít közép-kelet-európai petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekre. Ennek egyik mérföldköve a poliol beruházás, illetve a korábban átadott szintetikus gumigyár is. A Mol-csoport és a japán JSR Corporation szintetikus gumit (S-SBR) gyártó üzeme évente 60 ezer tonna műgumit állít elő, és több mint 100 új munkahelyet teremt Tiszaújvárosban. A műgumi legfontosabb alapanyaga a butadién, amelyet szintén a Mol Petrolkémia 2015-ben átadott üzeme állít elő.