Tíz év után most először megnőhet a csődök száma a világon

bíróság ítélet döntés kalapács Halálbüntetést kapnak a 2012-es indiai csoportos nemi erőszak elkövetői
Vágólapra másolva!
Tíz év óta először számít a csődök számának növekedésére az Atradius. A hitelbiztosító globális elemzése szerint az idén 2,8 százalékkal, 2020-ban pedig további 1,2 százalékkal lesz több csőd a világgazdaságban, mint az idén. A gazdaság növekedésének lassuló üteme, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus hatásai miatt Észak-Amerika jár a legrosszabbul. Az elemzők úgy becsülik, hogy Nyugat-Európában részben a brexit és az olasz politikai bizonytalanság következtében 2,7 százalékkal nő majd a csődök száma, de a vámháború is visszaveti az európai GDP növekedését, ami hat a csődök számára is.
Vágólapra másolva!

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint a 2008-as pénzügyi válság óta először nő a csődök száma a világgazdaságban.

Főleg a kereskedelmi bizonytalanságok és az alacsonyabb befektetési hajlandóság miatt a globális GDP növekedése 2,6 százalékra lassul az idén, ez pedig növeli a pénzügyi kockázatokat.

Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója szerint a vizsgált európai országok közül az Egyesült Királyságban várható a legtöbb csőd, ahol folytatódott a tavalyi tendencia, és egyre több vállalat fejezte be a működését.

– mondta az országigazgató, aki szerint a legnagyobb kockázatot a megállapodás nélküli kilépés jelenti, és ahogy közeledik az október 31-i határidő, úgy tűnik egyre kevésbé valószínűnek, hogy sikerül elkerülni Nagy-Britannia kizuhanását az Európai Unióból.

Nagy-Britanniában az idei első fél év tényadatai, valamint az Atradius idei és jövő évre szóló becslései alapján a 2019-2020-as években a cégek közel negyede megy majd csődbe Forrás: Thinkstock

A hitelbiztosító elemzői azt várják, hogy az eurózóna egészében 1,2 százalékkal lesz majd több csőd, mint tavaly, ezzel hat év óta először nő a csődök száma az egységes valutaövezetben. Nem segít a helyzeten az sem, hogy az eurózónában a GDP alig 0,2 százalékkal bővült a második negyedévben, a gyártóipart a gyenge külső kereslet sújtja, emellett a belső fogyasztás növekedése is lassul.

A német GDP idei bővülését 0,9 százalékra becsülik az Atradius szakértői, és

bár az exportorientált ipari szektorok, különösen az autógyártás rövid távú kilátásai rosszak, a belső fogyasztás hagyományosan erős Németországban, ezért itt a csődök minimális, 1 százalékos növekedésére lehet csak számítani.

Olaszországban tavaly 7 százalékkal csökkent a bedőlések száma, 2019 első negyedévében pedig 6 százalékos csökkenést regisztráltak, az idei év egészében mégis 4 százalékos növekedésre számítanak a hitelbiztosító elemzői. A GDP stagnál (0,1 százalék), és kérdéses, mennyire lesz stabil az új olasz kormánykoalíció.

Az Atradius elemzése szerint az Egyesült Államokban szintén megfordul a trend, és 2010 óta először nő majd jövőre a csődök száma. Az Atradiusnál ezzel kapcsolatban 2019 első félévében 2 százalékos csődölési rátát tapasztaltak az amerikai gazdaságban, az év végére pedig 3,2 százalékkal kalkulálnak. „Ennek oka a vártnál kisebb növekedés, a magasabb finanszírozási költségek, a gazdaság ciklikussága, de legfőképpen a vámháború. A lazább monetáris politikai segítheti az amerikai vállalatokat, de a 15 százalékos vám 300 milliárd dollár értékű kínai fogyasztási cikkre súlyosan érintheti a kiskereskedelmi szektort." – tette hozzá Vanek Balázs.

A fejlett ázsiai országokban az idén a csődök számának átlag 1,8 százalékos, jövőre pedig 0,9 százalékos növekedése várható.