Megvan, melyik a három legnépszerűbb béren kívüli juttatás idén

szép kártya pr
Vágólapra másolva!
Az Edenred szeptemberi felmérése alapján az iskolakezdési juttatás és az étkezés támogatása után a harmadik legnépszerűbb munkáltatói cél a dolgozói elégedettség és a megtartás támogatása 2019-ben. Továbbra is kétharmad az aránya azoknak a cégeknek, amelyek adnak béren kívüli juttatásokat, azonban a cafeteriában választható elemek száma csökkent, amit a dolgozók több, mint fele hiányol.
Vágólapra másolva!

Az Edenred 2019 szeptemberi felmérése szerint a vállalkozások nem szüntették meg a juttatásaikat a cafeteria adókedveményének elmúltával sem.

Továbbra is kétharmad az aránya azoknak a cégeknek, amelyek adnak béren kívüli juttatásokat,

azonban a cafeteriában választható elemek száma csökkent. A dolgozók 61 százaléka hiányolja is a korábbi széles cafeteria választékot.

A felmérés szerint a cégek a juttatások összegét megtartották, sőt, némileg meg is emelték azt, elenyésző azoknak a száma, amelyek az adóterhet áthárították a dolgozókra. Az Edenred szerint nem meglepő ez a tendencia, hiszen még mindig hatalmas probléma a munkaerőhiány számos szektorban, így

bármiféle megvonás dolgozói feszültséget szülhet.

Nem jellemző, hogy a cégek a juttatásokról béremelésre váltottak volna. A válaszadóik 70 százaléka fontosnak tartja, hogy bértől elkülönítve legyen minden juttatás. Ha bérben is adják ki a juttatás egy részét, semmiképpen sem béremelés formájában. Tapasztalataik szerint azok a vidéki nagy termelő cégek tették be cafeteria rendszerükbe választható elemként a juttatás bérben történő kifizetését, amelyeknél magas a fizikai dolgozók aránya.

Az idei évben nőtt a SZÉP-kártya, mint kedvezményes adózású juttatás népszerűsége Forrás: OTP

A SZÉP kártya népszerűsége mint kedvezményes adózású juttatás nőtt, kb. 10 százalékkal magasabb azoknak a cégeknek aránya, amelyek használják ezt az eszközt juttatási rendszerükben. A cégek 44 százaléka egyéb juttatást is ad a SZÉP kártya mellett, ők úgy ítélik meg, hogy a SZÉP kártya nem elégíti ki maradéktalanul a dolgozói igényeket.

Léteznek olyan, a bérnél kedvezőbb adózású juttatási formák, amik még nem ismertek széles körben. Ilyen például a csekély értékű ajándék. Ez a juttatás évi egy alkalommal adható egy magánszemélynek, maximum a minimálbér 10 százalékáig, évi egy alkalommal, 38,35 százalékos járulékteherrel. Ez azonban meg is többszörözhető: az iskolakezdéskor sokan a dolgozók gyermekeinek adták ki ezt a juttatást, hiszen az szja törvény szerint a juttatás bármilyen kifizető - magánszemély viszonylatban alkalmazható. Kiadható készpénzt helyettesítő fizetőeszköz (utalvány vagy kártya) formájában is.

Az iskolakezdési juttatás töretlenül a lista élén szerepel a vállalatoknál.

Annak ellenére, hogy adókedvezménye az idei évtől megszűnt, a munkáltatók továbbra is támogatják gyermekes dolgozóikat.

Az iskolakezdési juttatás és a második helyen szereplő étkezés támogatása után a harmadik legnépszerűbb cél a dolgozói elégedettség és a megtartás támogatása: ilyen például a törzsgárda vagy hűség jutalom, az év dolgozói vagy az extra teljesítmények jutalmazása.

Forrás és további információk: Hrportal.hu