Egy ország, ahol sorban állnak az ATM-eknél

atm bankautomata bankkártya
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban Dél-Afrikában ugrásszerűen megnövekedett a bankautomaták forgalma, mindenki készpénzt szeretne ugyanis felvenni a bankszektorban meghirdetett sztrájk miatt.
Vágólapra másolva!

Pénteken az ATM-ek és a banki szolgáltatások teljes egészében le fognak állni, miután a legtöbb pénzügyi alkalmazottat tömörítő helyi szakszervezet,

a Sasbo sztrájkot hirdetett a bankszektorban folyamatban lévő takarékossági intézkedések és a velük járó fiókbezárások, valamint elbocsátások miatt.

Joe Kokela a szakszervezet részéről arról tájékoztatta az ország lakosait, hogy tagjaik közé tartoznak a bankautomatákat üzemeltető és programozó cégek alkalmazottai, akik beszüntetik a munkát pénteken, ezért ezek a szolgáltatások leállnak. De például a benzinkutaknál sem lehet majd bankkártyával fizetni.

A sztrájkot az váltotta ki, hogy több banknál is átszervezési programot jelentettek be az elmúlt időszakban, amelynek keretében digitalizálnak egyes munkafolyamatokat.

Ez viszont több ezer banki alkalmazott elbocsátásával jár. A Standard Bank például 91 fiókját bezárta a közelmúltban, ami több száz alkalmazott keépítését vonta maga után.

Van olyan bank, amely a most kialakult helyzetben azzal próbálja megnyugtatni az ügyfeleit, hogy a sztrájk ideje alatt is hozzá tudnak majd férni az online banki szolgáltatásokhoz és a mobilbankolás is működni fog, a szakszervezet részéről azonban hangsúlyozzák, hogy még ezek a szolgáltatások sem lesznek hozzáférhetőek, ugyanis nem szabad megfeledkezni arról: minden operációs rendszer mögött egy ember áll, amely azt működteti.

Forrás: Dreamstime

Az Africa News cikke kiemeli, hogy a Sasbo 73 ezer pénzügyi alkalmazottat tudhat a sorai között, emellett további 40 ezer tagjuk csatlakozik a sztrájkhoz.

A dél-afrikai bankszövetség mindeközben igyekezett arról biztosítani a közvéleményt, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a munkabeszüntetés hatása a lehető legkisebb fennakadást okozza a pénzügyi rendszer működésében.

Meghozzák a szükséges biztonsági intézkedéseket és biztosítják, hogy az ATM-ek fel legyenek töltve elegendő készpénzzel.

Ugyanakkor annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a munkavállalói érdekképviselet rossz stratégiát követ, és nem fogja elérni a kívánt eredményt. A megoldást a bankszövetség szerint az hozhatná el, ha a felek tárgyalóasztalhoz ülnének egymással, és a megvitatnák, hogyan oldható meg a kialakult helyzet.