Miért nem tud spórolni a millenniumi generáció?

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
A millenniumi generáció – vagyis az 1980 és 1994 között születettek – nehezen tudnak félretenni nyugdíjas éveikre, és ennek a legfőbb oka a növekvő lakhatási költségek – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

A TD Ameritrade befektetési platform több mint ezer, 23 éves, vagy annál idősebb amerikait kérdezett meg, akiknek legalább 10 ezer dollárnyi megtakarítása van.

A megkérdezettek 66 százaléka nyilatkozta, hogy nem tud félretenni nyugdíjas éveikre.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A válaszadók többsége, 37 százaléka szerint a növekvő lakhatási költségek miatt nem tudnak félretenni.

Az emelkedő albérletárak miatt a fiatalok jövedelmük nagy részét a lakhatásra költik, különösen igaz ez a családokra: minden ötödik Y generációs fizetésének több mint felét a lakhatásra költi a Nemzeti Pénzügyi Oktatás, valamint a Szülők Nemzeti Alapítványa által készített 2016-os jelentés szerint. Sőt, a válaszadók nyolc százaléka állította, hogy fizetésének akár a 74 százaléka is elmegy a lakhatásra.

A szakértők úgy vélik, hogy a fizetés felét az olyan szükséges dolgokra érdemes félretenni, mint a lakhatás, a közlekedés, az étel, a biztosítás, és a gyermekgondozás, a fennmaradó összeg 30 százalékát szórakozásra, míg húszat a jövőbeli megtakarításokra kell fordítani.

Azonban ezt az ökölszabályt tudja nehezen betartani a millenniumi generáció.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A lakhatási költségek mellett

33 százalék válaszolta, hogy családtagjaik pénzügyi támogatása miatt nem tudnak félretenni,

míg 26 százalék úgy gondolja, az alacsony jövedelme miatt nem tud spórolni, ugyanakkor a válaszadók egyötöde (21 százalék) a hallgatói hitelek miatt képtelen takarékoskodni.

Érdekesség, hogy ez utóbbi érv a millenniumi generáció tagjai között a legszámottevőbb: az X generáció tagjai (vagyis az 1960 és 1979 között születettek) közül 12 százalék, míg a baby boomer (1946 és 1964 között születettek) generáció tagjainak 5 százaléka vélte úgy, hogy a hallgatói hitelek miatt nem tud félretenni.