Újra lendületbe jöhet az indiai gazdaság

Horizontal
An Indian man sits outside a cashless ATM machine in New Delhi on December 19, 2016. Indian Prime Minister Narendra Modi has hit back at the mounting criticism of his decision to withdraw all high-denomination bank notes from circulation, describing the move as "for the larger social good". / AFP PHOTO / MONEY SHARMA
Vágólapra másolva!
Bár idén lassulhat az indiai gazdasági növekedés, az ázsiai óriás gazdasága jövőre újra lendületet kaphat. Az Ázsiai Fejlesztési Bank számításai szerint ugyanis a következő évben már 7 százalék fölött bővülhet a GDP.
Vágólapra másolva!

Rendesen behúzta a féket az indiai gazdaság növekedése az idei második negyedévben, ahogy kiderült, az április-június közti három hónapban mindössze 5 százalékos volt az éves alapú GDP-bővülés – ami hatéves mélypontnak számított. Most az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) friss számításai szerint az indiai növekedés az idei pénzügyi évben 6,5 százalékos lehet.

Jövőre azonban már jöhet egy felpattanás, és a bővülés elérheti a 7,2 százalékot

– írja a CNBC. Mindezt úgy, hogy idén korábban számos elemző arra figyelmeztetett, az idei növekedés üteme akár 6 százalék alá is lemehet.

Az ADB azonban a mostani prognózisával is gyengébb indiai növekedésre számít, mint korábban. Az idei 6,5 százalékos növekedés ugyanis jelentősen elmarad a korábban várt 7,2 százaléktól, míg a jövő évre várt 7,2 százalék is alacsonyabb lenne, mint a legutóbb prognosztizált 7,3 százalék.

India magához vonzaná a nagyvállalatokat Forrás: AFP/Manjunath Kiran

Az előrejelzések visszavágása elsősorban olyan hazai területek gyengélkedésének tudható be, mint a fogyasztás, a beruházások, a feldolgozóipari termelés, valamint a szolgáltatói szektor – mondta Yasayuki Sawada, az ADB vezető közgazdásza.

Mindazonáltal vannak olyan intézkedések is – például a társasági adó csökkentése –, amelyek visszafogják a lassulás ütemét, és kedvező hatást váltanak ki.

Pontosan ezek az intézkedések azok, amelyek lehetővé teszik majd a jövő évi felpattanást – tette hozzá a szakember.

A társasági adó csökkentése azért is fontos, mert jelenleg több nemzetközi vállalat is alternatív bázisokat keres Kína ellenében, köszönhetően a kereskedelmi háború során bevezetett vámoknak. Ha pedig a nagyvállalatok úgy ítélik meg, hogy India vonzóbb, mint Kína, akkor az hatalmas támogatás lenne az indiai gazdaság számára.

Ezzel együtt vannak olyan elemzők is, akik szerint kérdéses, az adócsökkentések előnyei ellensúlyozni tudják-e a kieső adóbevételeket.

Az HSBC például úgy számolt, hogy az adócsökkentés GDP-arányosan 3,7 százalékra emeli majd az indiai költségvetési hiányt, ami érezhetően magasabb lenne, mint a kormány által megcélzott 3,3 százalék.