Lemondatták a részvényesek a WeWork vezetőjét

WeWork Ginza Six, WeWork irodaház
Photographer: Steve Morin
Vágólapra másolva!
A részvényesek lemondatták Adam Neumannt, a cég alapítóját és vezérigazgatóját, mivel a cég tőzsdére akar menni, ám az alapító, valamint a vállalat körüli sorozatos botrányok miatt ezt halasztani kellett – összegzi a Business Insider.
Vágólapra másolva!

Neumann továbbra is a 2010-ben alapított cég elnöke marad, csak nem lesz továbbiakban ügyvezető elnök, vagyis a napi cégvezetési teendők nem hozzá tartoznak.

A hét fős testület két társ-vezérigazgatót nevezett ki Neumann helyére.

Illusztráció Forrás: wework.com

Bár az alapító már nem vezeti a céget, szakértők attól tartanak, hogy Neumann puszta jelenléte is hátrányt jelenthet a vállalatnak a jövőben.

A WeWork ráadásul kockázatot jelent az ingatlanpiac számára is, mivel

az irodai szegmensben domináns szereplővé vált az olyan nagyvárosokban, mint New York és London

– ráadásul ebben a két városban a legnagyobb magánszektorbeli irodabérlőnek számít. Manhattanben a társaság közel félmillió négyzetméternyi irodaterülettel rendelkezik – ez a teljes piac egy százaléka.

Illusztráció Forrás: wework.com

2017-ben a cég mintegy 222 ezer négyzetméternyi irodaterületet birtokolt, és ezt az elmúlt 24 hónapban szinte megduplázta – a manhattani bérleti összmennyiség ebben az időszakban körülbelül 5 millió négyzetméter volt.

A cég üzleti modelljének bizonytalan jellege nemcsak a vállalkozással közvetlenül kapcsolatban álló ingatlantulajdonosokat érinti, hanem az egész ingatlanpiacot is veszélyezteti.

Ha a WeWork által képviselt kereslet eltűnne, az nagyon negatívan érintené a bérleti díjakat az ingatlanpiac irodai szegmensében.