Elindult minden idők legnagyobb turista-mentőakciója

travel Horizontal
British police officers stand on duty outside Manchester Airport in Manchester, northern England on Septmeber 23, 2019. - British travel group Thomas Cook on Monday declared bankruptcy after failing to reach a last-ditch rescue deal, triggering the UK's biggest repatriation since World War II to bring back tens of thousands of stranded passengers. The 178-year-old operator, which had struggled against fierce online competition for some time and which had blamed Brexit uncertainty for a recent drop in bookings, was desperately seeking Ł200 million ($250 million, 227 million euros) from private investors to avert collapse. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A Thomas Cook utazási iroda külföldön rekedt 150 ezer brit utasa közül több mint 14 ezer hétfőn már hazajutott Nagy-Britanniába, 67 repülőgépen, a további 135 ezer brit utast a következő két hétben szállítják haza.
Vágólapra másolva!

A hétfőn csődöt jelentő, és tevékenységét azonnali hatállyal beszüntető Thomas Cook iroda külföldön rekedt utasainak hazautaztatását a brit állam vállalta fel,

ennek költsége várhatóan mintegy 100 millió font (125 millió dollár) lesz.

A hazautaztatást a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) koordinálja, amely a Thomas Cook romló pénzügyi helyzete miatt már korábban kidolgozta az esetleg külföldön rekedő brit utasok hazajuttatásának a tervét (Matterhorn).

Illusztráció Forrás: AFP/Oli Scarff

Időközben a londoni kormány megkezdte annak a kivizsgálását, hogy milyen szerepet játszott a Thomas Cook vezetése a 178 éves utaztatási iroda csődjében, és hogy mekkora kárt szenvedtek el a befektetők, például a nyugdíjalapok.

Egynapos szünet után kedden újraindult a brit utaztatási cég Thomas Cook Airlines Scandinavia légitársasága. A Thomas Cook Csoport skandináv leánycégének közlése szerint működésük újraindulását az tette lehetővé, hogy "függetlenek és nyereségesek".

Hétfőn a Thomas Cook Csoport magyar leányvállalata, a Neckermann Magyarország bejelentette, hogy cégük problémamentes, és továbbra is folytatja a működését.

Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított cég világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában 9 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 94 repülőgépből álló saját légitársasága is van. A cég hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett.

A Thomas Cook az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával,

de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban. A tárgyalások a lehetséges pénzügyi befektetőkkel még vasárnap éjjel is tartottak, de végül eredménytelenül zárultak.