Óriási gyémánttalálat Dél-Afrikában, ritka, kék drágakőre bukkantak

News, 7 éves kislány kapta ajándékba a világ legdrágább gyémántját
This flawless blue diamond is set to become one of the worldAs most expensive gems by selling for a staggering A35 MILLION. See SWNS story SWGEM; A "flawless" blue diamond is set to become the world's most expensive ring by selling for a staggering #35 MILLION this week. The Blue Moon Diamond is a 12.03 carat gemstone and has been graded Fancy Vivid Blue - the highest possible grading. It has been declared internally flawless by the Gemological Institute of America. Sotheby's has hailed it as an "extraordinary" gem and estimates it will fetch as much as A35 million when it is sold on Wednesday. The diamond will go under the hammer in Geneva and looks set to smash the current record of A29 million, which was set by The Graff Pink when it was sold in November 2010. ***EXCLUSIVE***
Vágólapra másolva!
Hivatalos jelentést tett közzé a Petra Diamonds arról, hogy "kivételes" leletre, egy 20,08 karátos kékgyémántra bukkantak a Cullian bányában. A telephelyről már korábban is számos értékes, színes drágakő került a piacokra.
Vágólapra másolva!

Idén áprilisban a cég már jelzett egy hatalmas, 424 karátos fehér drágakő-találatot ugyanebből a bányából. Egy hónap alatt sikerült is azt értékesíteniük, közel 15 millió dollárért - írja a Mining.com.

A most bejelentett kék gyémánt azért érdemel figyelmet, mert az ilyen kategóriába sorolt kövek rendkívül ritkák és ezért különösen értékesek a gyémántpiacon. 2015-ben a szintén a Petra kiemelte, a "Josephine kék holdja" névre keresztelt, 29,6 karátos kék gyémántot 48,5 millió dollárért értékesítették, amivel a drágakő felállította az egy karátért valaha kifizetett legmagasabb ár rekordját is. 2014-ben pedig 26 millió dollárért adtak el egy szintén a Cullianban talált kék követ.

A vállalat vezetője kifejtette, a gyémántpiac a 2008-as krízis óta a legrosszabb állapotban van, de arra számítanak, hogy a következő 12-18 hónapban felfutásnak indul a szektor. Ebben nagy szerepe lehet a Cullian bányának, amely valóságos legendának számít a kitermelési helyszínek között. A Petra Diamonds 2008-ban vásárolta meg a Pretoriához közeli bányát, amely a valaha talált legnagyobb nyers, ékszerkészítésre alkalmas gyémánt lelőhelye volt. A 3106 karátos Cullinan gyémántot 1905-ben találták. Azóta több darabra vágva és csiszolva a brit koronaékszerek sorába tartozik.

A Petra korábban óriási összeget, 1,5 milliárd dollárt költött a Cullianban zajló termelés ászervezésére, illetve annak újraindítására.

Ugyanakkor a Petra Diamonds jelentős, 258 millió dolláros éves veszteségről jelentett, az idén júniusig terjedő pénzügyi évében, amit a vállalatnál a változó piaci viszonyokkal magyaráznak.

Képünk illusztráció! Forrás: Northfoto

A cég szerint a nagy nyersgyémántok árát alacsonyan tartják a kisebb és olcsóbb kövek, melyek nagy számban kerülnek a piacokra, valamint a mesterséges gyémántok is. A szintetikus gyémántok létrehozása ugyanis jóval kisebb befektetést igénylő termelő tevékenység, mint a hagyományos bányászat, de meggyőző nyereségre lehet szert tenni belőle. A mesterséges gyémántok szállításában vezető vállalat, a De Beers - egyben a világ legnagyobb gyémántkitermelő vállalata - akár 800 dollárt is megkap a szintetikus kövek karátjáért.

A Petrának ezzel szemben 20 ezer tonna földet kell átmozgatnia a Cullinan bányában egyetlen maréknyi gyémántért.

A 2019-es pénzügyi évben átlagosan 110 dollárt kaptak egy karátért, 12 százalékkal kevesebbet, mint 2018-ban.

A gyémántpiac helyzetét jól mutatja, hogy a kereskedők és a felvásárlók is alacsonyabb vételi árakról számoltak be, mint tavaly, és több vállalat - például a De Beers is - csökkentette idei tervezett kitermelési számait. Egyes cégek ugyanakkor az üzemeltetésükben működő bányák működési idejének kitolása mellett kötelezték el magukat.

A Bloomberg azt írja, a Petra egyelőre nem közölte, milyen árat remél a most felszínre hozott kőért cserébe, de a kék gyémántok ritkasága és a korábbi találatok magas ára miatt, minden bizonnyal tetemes összegre számíthatnak.