Rövidesen csődbe mehet az Adria Airways

Adria Airways
S5-AAP - Airbus A319-132 - Adria Airways at the start, starts. Airline, airline, flyer, air traffic, fly.Aviation. Franz Josef Strauss Airport in Munich.Munich. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az Adria Airways szlovén légitársaság kedden és szerdán pénzhiány miatt ideiglenesenszünetelteti járatait - közölte a vállalat.
Vágólapra másolva!

A cég azért döntött járatai törléséről mindhárom bázisán, Ljubljanában, Tiranában és Pristinában, mert nem tudott tőkét gyűjteni a befektetőktől az üzemeléshez. "A légitársaság a befektetőkkel közösen intenzíven dolgozik a megoldáson. Az összes érintett célja, hogy az Adria Airways ismét működjön" - hangsúlyozta a vállalat. Egyetlen járatot nem töröltek, méghozzá a Frankfurt-Ljubljana közöttit.

A felfüggesztésről szóló döntést kevesebb, mint egy héttel azután hozta meg a vállalat, hogy a tartozásai miatt két Bombardier CRJ900 típusú repülőgépének bérleti szerződését felmondták.

A légitársaság 2013-ban került fel a privatizálandó szlovén állami vállalatok listájára, mert pénzügyi nehézségekkel küzdött. Stratégiai partnert azonban többszöri próbálkozás után sem sikerült találni a cégnek. A 4K Invest befektetési alap 2016 óta az Adria Airways közel száz százalékos tulajdonosa.

S5-AAP - Airbus A319-132 - Adria Airways at the start, starts. Airline, airline, flyer, air traffic, fly.Aviation. Franz Josef Strauss Airport in Munich.Munich. | usage worldwide Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frankhoermann/Sven Simon

A 4K Invest a felvásárlást követően eladta a légitársaság összes gépét, és jelenleg bérli azokat. Az Adria Airways flottájában 12 Bombardier található. Média jelentések szerint a vállalat 60 millió euró tartozást halmozott fel a beszállítók felé.

Alenka Bratusek közlekedés miniszter korábban azt mondta: nincs lehetőségük megmenteni a légitársaságot. A szlovén kormány 2021-ig nem nyújthat pénzügyi mentőövet a vállalatnak, mert az Adria Airways 2011-ben már kapott állami támogatást, és az európai uniós előírások szerint a szlovén állam 10 évig nem adhat újabb segítséget a cégnek.

A Brnik repülőtérről 12 légitársaság több mint 260 járatot indít hetente 27 célállomásra, 20 országba.

Az Adria Airways szállítja a Ljubljanán keresztül utazók 52 százalékát. A szlovén sajtó most arról írt, hogy az Adria Airways tavaly óta halmozza igen komolyan a veszteséget, de ha csődbe megy, a szlovén kormány hajlandó társfinanszírozni olyan másik légi fuvarozó céget, amely kiváltja a becsődölt Adria Airwayst és biztosítja az összeköttetést Ljubljana és Brüsszel, illetve Frankfurt, Pristina, Szkopje és esetleg más célállomások között.

A delo.si szlovén hírportál értesülése szerint az Adria tartozása elérheti a 70 millió eurót is, folyamatosan likviditási gondjai vannak és emellett szinte állandó probléma volt az utóbbi időben a fizetések pontos elutalása. Az Adria keddre és szerdára állította le ideiglenesen a repülőit, azonban ha nem sikerül új befektetőt találni és tőkét szerezni, akkor valószínűleg csütörtökön sem indítják a légitársaság járatai.