Az Indiai-óceánból emelkedik ki az új kaviárnagyhatalom

Caviar production without killing the sturgeon  tokhal kaviár
An employee of Vivace Correct Caviar holds a sample of freshly harvested caviar in the laboratory in Loxstedt, Germany, 29 July 2014. Caviar is produced here without killing the sturgeon. This is the world's only such facility. Photo: INGO WAGNER/dpa
Vágólapra másolva!
Szokatlan helyen, Madagaszkáron alapította kaviár-előállító vállalkozását három francia vállalkozó, akiket a víz jó minősége és az olcsó munkaerő motivált a helyszín kiválasztásában. Mostanra jól prosperáló céget építettek fel, a madagaszkári kaviárt pedig francia éttermek is vásárolják - írja az Africanews.
Vágólapra másolva!

A déli félteke nem igazán ismert halikra-farmokról, nekik pedig nem volt komoly szakmai tapasztalatuk a kaviárkészítés rejtelmeiről, így benne volt a pakliban, hogy a vállalkozás rossz minőségű kaviárral, illetve teljes kudarccal zárul - ecsetelte a Rova Caviar alapítóinak kezdeti nehézségeit egyikük, a cég elnök-vezérigazgatója. A félelmek végül nem igazolódtak be, és a márkanév alatt,

a vállalkozás mostanra évente 300 tonna kaviárt állít elő, hat különböző fajta halikra felhasználásával.

A cégnél különösen büszkék arra, hogy amit 2013-ban elindítottak, az nem csak Madagaszkáron, de egész Afrikában egyedülálló.

A vállalkozás - szezontól függően - 250-300 helyinek ad munkát, elsősorban a tokhalak élőhelyéül szolgáló vízi farmokon, az előállított termékeket pedig 2017-es debütálásuk óta állandóan keresik a helyi éttermek. Az árut vásárolják a Mauritiuson, a Seychell-szigeteken és Réunionon is.

De az itt megtermelt, a helyiek szerint egybehangzóan jó minőségű kaviárnak a híre eljutott a cégalapítók hazájába, Franciaországba is. Az ottani éttermek akár 780 dollárt (kb. 234 ezer forint) is megadnak egyetlen kilogramm, Madagaszkárról érkező kaviárért.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ingo Wagner

Ez különösen figyelemre méltó akkor, amikor a piackutató Adroit Market Research szerint, a kaviár globális piaca, évi 7 százalékos növekedéssel, 2025-re eléri az 560 millió dollárt (kb. 170 milliárd forint).