Ijesztő a hasonlóság 2007 és 2019 között

tőzsde, részvénypiac, kereskedő, zuhanás, gazdaság
Augusztus 25-én 200 pontot esett a Dow Jones ipari mutatója
Vágólapra másolva!
Kísérteties a hasonlóság az USA-ban 2019 és 2007 eseményei között. A piacok viselkedése és a jegybank kommunikációja is ijesztő egyezéseket mutat. Ha pedig a történelem ismétli önmagát, akkor nehéz időszak következik. 12 éve ugyanis a piaci csúcsok után jött a recesszió, majd 2008-ban teljes gőzre kapcsolt a pénzügyi válság.
Vágólapra másolva!

Tavaly óta az amerikai reál GDP-növekedés lassulást mutat. A jegybank szerepét betöltő Fed elnöke úgy látja, bár a növekedés lassul, nincsenek recessziós kockázatok, és a Fed továbbra is pozitív növekedést vetít előre. Az olyan piaci vészjelzések, mint a megfordult kötvénypiaci hozamgörbe, nem aggasztják túlságosan a befektetőket, a részvénypiac pedig új csúcsot ütött meg júliusban. Augusztusban volt némi korrekció a piacon, de szeptember elején újabb ralit láthattak a tőzsdék. Szeptember 18-án a Fed kamatot csökkentett.

Ha valaki úgy érzi, az elmúlt időszak eseményeiről szól a fenti bekezdés, az nem téved. A bökkenő csak az, hogy

ez a bekezdés ugyanannyira igaz 2019-re, mint 2007-re, vagyis a pénzügyi válság kitörése előtti évre

– hangsúlyozza Sven Henrich piaci stratéga MarketWatch-on megjelent elemzése.

Elég csak arra gondolni, hogy 12 évvel ezelőtt a hozamgörbe ugyanúgy megfordult, mint idén, az amerikai növekedés pedig érezhető lassulást mutatott 2006-hoz képest. Ezzel együtt az S&P 500 részvényindex új csúcsot ért el 2007 júliusában (csakúgy, mint idén), majd jött egy augusztusi korrekció, és a Fed szeptember 18-án kamatot csökkentett (érdekesség, hogy a kamatdöntés napja is egyezik).

Fenyegető hasonlóságok mutatkoznak a válság előtti időszakkal Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Akkor októberben még sikerült némi pluszt összehozni a tőzsdéken, aztán beindult a lejtmenet, amely később a 2008-as Lehman Brothers csődben – és az azt követő összeomlásban – érte el a csúcspontját.

A kísérteties hasonlóságok persze nem jelentik azt, hogy biztosan meg fog ismétlődni a 2007-ben beinduló lefelé tartó spirál. Henrich azonban figyelmeztet,

csakúgy, mint 12 éve, a hozzávalók most is megvannak egy recesszióhoz, már csak egy szikra kell, amely berobbantja a lőporos hordót.

Hozzáteszi, ez a szikra talán a múlt hétvégi támadás volt a szaúdi olajlétesítmények ellen, de ezt egyelőre még nehéz megmondani.

Mindenesetre 2007-ben a tőzsdék októberben érték el a csúcsaikat, miután a Fed szeptemberben kamatot csökkentett. Aztán novemberben, a Fed akkori elnöke, Ben Bernanke közölte, nem lesz recesszió. A Reuters akkori tudósítása szerint Bernanke így nyilatkozott a Kongresszus előtt 2007 novemberében: „A számításaink szerint a növekedés lassulni fog, de megmarad pozitív tartományban a következő év során." Aztán az amerikai gazdaság 2007 decemberében recesszióba fordult.

Az amerikai jegybank valószínűleg nem fogja bevallani, ha közeleg a recesszió Forrás: AFP/Adek Berry

Az amerikai jegybank mostani elnöke, Jerome Powell 2019 szeptember 6-án szinte pontosan ugyanezt mondta.

A jegybank látja, hogy lassul a növekedés, de számításaik szerint nem fordul át negatív tartományba, vagyis nem lesz recesszió.

Fontos hangsúlyozni, hogy számos különbség van 2007 és 2019 között, és nincs két időszak, amely pontosan ugyanolyan lenne. Mindazonáltal Henrich kiemeli, hogy a hasonlóságok ezzel együtt is elég lenyűgözőek. Főleg, hogy a piacok szinte pontosan úgy viselkednek, mint 2007-ben, a Fed kommunikációja pedig szintén nagyon hasonló.

A nagy kérdés az, hogy mi következik mindebből. Az elemző szerint a kiindulási pont az, hogy a Fed nem fogja megmondani, mikor kezdődik el a recesszió.

Vagyis arra lehet készülni, hogy mindaddig hárítani fogják a recesszió lehetőségét, amíg az ténylegesen be nem üt.

Következésképpen Henrich úgy látja, a piacoknak érdemes felkészülniük egy nehezebb időszakra, ha valóban hasonló helyzet alakul ki, mint 12 éve.