Új magyar vezetőt nevezett ki a Nemzetközi Beruházási Bank

VARGA Mihály
Budapest, 2019. május 30. Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. május 30-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A héten tartották Budapesten a Nemzetközi Beruházási Bank Kormányzótanácsának és Igazgatótanácsának ülését. Magyarország 10 millió eurós összeggel járult hozzá az NBB befizetett tőkéjéhez. Ennek következtében Magyarország részesedése a befizetett tőkéből 14,72%-ra növekedett, és az ország a bank második legnagyobb részvényese lett.
Vágólapra másolva!

A tanácskozáson

Laszlóczki Imrét nevezték ki az NBB Magyarországot képviselő igazgatósági alelnökévé.

Laszlóczki lesz a felelős bank stratégiai fejlesztési ügyeiért, a nemzetközi kapcsolataiért és a kommunikációjáért.

A Kormányzótanács (az NBB legfőbb irányító szerve) ülésén Varga Mihály pénzügyminiszter látta el az elnöki teendőket. Üdvözlő beszédében Varga Mihály gratulált az NBB központ költözésének lezáró mozzanataihoz, kiemelve ennek a döntésnek a fontosságát Magyarországra nézve.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

„A Nemzetközi Beruházási Bank központjának Budapestre költöztetése fontos elismerés a magyar gazdaságpolitika számára, illetve pozitív és hatékony esemény a részvényeseknek."

Az NBB tagállamok vezető képviselőihez szólva Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatósági elnöke megállapította, hogy a megújulása óta a bank jelentős eredményeket ért el valamennyi kulcsfontosságú területen. A jelenlegi hitel és dokumentációs portfólió 900 millió euróra rúg, amely 14-szer nagyobb, mint 2012-ben, és mindennek több mint a felét uniós országokban zajló projektek támogatására fordítják. Az elmúlt években több mint 2,3 milliárd eurót fektettek be az NBB tagállamok gazdaságába. Az intézmény ambiciózus tervei között szerepel ennek a mutatónak a további növelése, amelyet a finanszírozási források diverzifikációja és költségének csökkentése segítene.