Az amerikai jegybank már nem látja előre a jövőt

Horizontal Jerome Powell, nominee to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during his confirmation hearing before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC, November 28, 2017. / AF
Jerome Powell, a Fed új elnöke
Vágólapra másolva!
A piacok mérsékelt reakciókkal nyugtázták az amerikai jegybank szerdai kamatdöntését. A Fed hozta a kötelezőt, és kamatot csökkentett, valamint jelezte, nincs kőbe vésett kamatpálya, az eseményeknek megfelelően fognak reagálni. Ez az alkalmazkodás akár jó hír is lehetne, de a szavak mélyén mégis súlyos bizonytalanság húzódik meg. Egyre világosabb, hogy a Fed elveszíti az események fölötti kontrollt.
Vágólapra másolva!

A tőzsdék minimális mozgásokkal reagáltak az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai kamatdöntésére, de a deviza- és a kötvénypiacon sem voltak igazán jelentős elmozdulások.

A Fed ugyanis hozta, amit vártak tőle, és 25 bázisponttal, 1,75-2 százalékos tartományba vágta vissza az irányadó kamatot.

A jegybank egyébként két hónappal ezelőtt már kamatot csökkentett, ami akkor 11 éve az első vágás volt. Első ránézésre tehát semmi izgalmas nem történt, azonban a döntés mélyére nézve már bonyolultabb a helyzet.

Egyrészt a kamatdöntésért felelős Nyíltpiaci Bizottságon belül igencsak megoszlottak a vélemények a mostani akcióval kapcsolatban.

A szavazati arány 7:3 volt, mivel ketten nem akartak most lazítani, egy fő pedig erősebb, 50 bázispontos kamatcsökkentésre szavazott.

Ilyen mértékű nézeteltérésre pedig 2014 decembere óta nem volt példa. Ráadásul most igencsak megnőtt a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy lesz-e idén még egy harmadik kamatcsökkentés, amire a piacok eredetileg vártak.

Jóslatok a sötétben

Az izgalmasabb események akkor jöttek, amikor a Fed elnöke, Jerome Powell elkezdte a sajtótájékoztatót. Powell ugyanis jelezte,

a Fednek nincsen határozott kamatpályája. Vagyis figyelik az eseményeket, és azok függvényében dől el, milyen irányba (és milyen mértékben) lépnek.

Ezzel együtt a Fed továbbra is úgy látja, hogy az amerikai munkaerőpiac erős, recesszióra pedig nem kell számítani – mérsékelt növekedési pálya mellett. A friss prognózis alapján a GDP 2,2 százalékkal bővül majd ebben az évben, ami még jobb is a júniusban várt 2,1 százaléknál. Hosszabb távon azonban továbbra is 1,9 százalékos bővülést vár a jegybank. Az inflációs előrejelzés nem változott: most is 1,8 százalékkal számolnak az idei évre, hosszabb távon pedig 2,5 százalékkal.

Bizonytalanságban próbál manőverezni az amerikai jegybank Forrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

Ismét felmerülhet tehát a kérdés, ami korábban is: miért kell kamatot csökkentenie a Fednek, ha meglátása szerint a gazdaság stabil lábakon áll? A rövid válasz – a kommunikáció alapján – az, hogy azért, mert

a jegybanknak fogalma sincs, mi fog történni a jövőben, és próbálják bebiztosítani a gazdaságot a bizonytalanságok ellen.

A hivatalos indoklás egyébként pontosan ugyanúgy hangzik, ahogy júliusban is. A kamatcsökkentésre „a gazdasági kilátásokra ható globális fejlemények, illetve a mérsékelt inflációs nyomás" miatt volt szükség.

Az iránymutatás vége

A Fed legnagyobb gondja azonban az, hogy egyre inkább elveszíti a kontrollt az események fölött – miként ezt a MarketWatch elemzése is hangsúlyozta. A központi bank ugyanis azzal, hogy jelezte, nincs kőbe vésett kamatpálya, vagyis nincs egyértelműen kijelölhető irány,

lényegében maga mögött hagyta az úgynevezett iránymutató előrejelzést (forward guidance), amely a 2008-as válság óta központi eleme volt a jegybank politikájának.

Ennek lényege abban állt, hogy a Fed pontosan kijelölte, milyen irányban kíván haladni – noha rendre jelezte, készek alkalmazkodni az esetlegesen változó körülményekhez.

A Fed lényegében felfüggesztette a határozott iránymutatását Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Korábban viszont a döntéshozóknak könnyebb dolguk volt, mivel se az amerikai gazdaságban, se a világban nem voltak olyan, rendszerszintű kockázati tényezők, amelyek eltérítették volna az iránymutatást – vagyis nem volt szükség arra, hogy a Fed hirtelen letérjen a kijelölt pályáról. Ez azért volt fontos, mert az extrém alacsony kamatokkal, illetve az eszközvásárlási programokkal egy eddig ismeretlen területre tévedt a központi bank, vagyis minden gazdasági és piaci szereplő számára lényeges volt, hogy közben a Fed világosan kijelölte, milyen irányban kíván haladni.

Mára viszont a körülmények megváltoztak. Az amerikai kötvénypiaci hozamgörbe megfordulásával a recessziós kockázat reális problémát jelent. Bár a Fed határozottan nem számít recesszióra, ezzel kapcsolatban messze nincs általános elemzői konszenzus –

főleg, hogy a hozamgörbe megfordulása után általában hosszú hónapok kellenek a tényleges recesszió kialakulásáig.

A másik gondot az amerikai-kínai kereskedelmi háború hatásai jelentik. A nemzetközi elemzők és üzleti szereplők általában egyetértenek abban, hogy az igazi kockázat nem a puszta vámokból adódik, hanem a kiszámíthatatlanságból. Továbbra sem látható ugyanis, milyen irányban mozdul el a közeljövőben a konfliktus, és ez csak növeli a feszültséget.

Tanulás nyomás alatt

Végül a Fed helyzetét a Fehér Ház felől érkező nyomás is nehezíti. Donald Trump ugyanis már jó ideje rendszeresen éles szavakkal kritizálja Jerome Powell Fed elnököt, amiért szerinte a jegybank túl szigorú politikát tart fenn, amivel nemzetközi versenyhátrányba hozza az amerikai gazdaságot.

Trump egyébként a szerdai kamatdöntés után is bírálta a Fedet, amiért nem lazított lendületesebben.

Itt nem az a fontos, hogy Trumpnak igaza van-e vagy sem, hanem önmagában a tény, hogy az elnök szokatlanul erősen nyilvánít véleményt a Fed politikájáról. Ez a jegybanki kiszámíthatóság kapcsán azért lényeges, mert az elemzők és a piaci szereplők a monetáris politika kapcsán már nemcsak a gazdasági adatokra és a Fed kommunikációjára figyelnek, hanem az elnök szavaira is.

Nehéz tanulási folyamaton megy keresztül az USA gazdasága Forrás: Forrás: AFP/Image Source/Jose Pelaez

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a CNBC-nek nyilatkozó egyik elemző szerint a Fed most egy nehéz tanulási folyamaton megy keresztül.

A soha nem látott extrém laza monetáris politika normalizálására ugyanis eddig még nem volt példa – főleg nem egy ilyen bizonytalan nemzetközi környezetben.

A kérdés tehát most az lesz, hogy a piaci és gazdasági szereplők bíznak-e a jegybankban, vagy az változó helyzethez való folyamatos alkalmazkodást inkább kapkodásként ítélik meg.