Matolcsy György: Magyarország óriási tartalékokkal rendelkezik

2019.09.19. 13:35

Magyarország már egy másik ország 2019 őszén, mint volt egy évtizeddel ezelőtt – kezdte nyitóelőadását Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), az EY és a Figyelő közös, BÉT50 elnevezésű konferenciáján.

2008 októberében lecsapott a pénzügyi válság, amely Magyarországot nagyon gyenge állapotában érte el. 2010-től, majd 2013-tól a pénzügyi válságot pénzügyi eszközökkel is kezeltük. A magyar siker egyik forrása az, hogy egymással szövetségben a gazdaságpolitika és a monetáris politika képes volt kezelni a pénz világából indult krízist, amely átterjedt a gazdaság- és társadalompolitikára is – mondta elöljáróban a jegybankelnök.

A 21. század három legnagyobb kihívását a világ vezető fintechjei és stratégiai intézetei a következő három területre teszik:

  • geopolitika,
  • technológia és
  • pénzügyi világ.

Matolcsy György szerint a geopolitika területén Magyarország kitűnően vizsgázik 2010 óta, amelynek sikerében a világ vezető hatalmai is érdekeltek.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a BÉT50 konferenciánForrás: Baksi/Photos By Baksi

Magyarország erre épít – idézi az MNB elnökének szavait a Világgazdaság.

A technológia területén Magyarország használja az elmúlt 200 év sikertörténeteinek receptjeit:

  • az angolszász modellt, ahol a pénzügyi vállalkozások állnak a középpontban;
  • az európai szociális piacgazdasági modellt, ami az állam és a piac okos szolidáris szövetsége;
  • az ázsiai modelleket is – erős állami iparpolitikára épít a külföldi működőtőkére támaszkodva.

Mi mindenkitől használunk valamit – fogalmazott, és szerinte a technológia területén ezeket jól alkalmazzuk. Magyarország jól használja a pénz világát is, és erre szükség is van, hiszen innen indult a legutóbbi válság. Matolcsy György szerint az egyik legnagyobb tartalék ma a pénz világában van. Ebben jól oldottuk meg a költségvetési fordulatot, a monetáris politikai fordulatot és az államadóssági fordulatot.

Elmondta, hogy Magyarország 2013 óta egyértelműen felzárkózó pályán halad: a mediterrán országokhoz képest 25 százalékkal, de még Németországhoz képest is 15 százalékkal zárkóztunk fel. A jegybankelnök leszögezte: GDP-arányosan 2 százalékponttal csökkentek Magyarország államadósságának költségei. 

Rengeteg pénz jutott külső forrásból a magyar gazdaságnak az elmúlt években uniós források formájában, azonban Matolcsy szerint ehhez mostanra felzárkóztak a belső szereplők. A Napi.hu tudósítása kiemeli, hogy a 2013-as vezetésváltás óta az MNB is 10.200 milliárd forinttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez, amihez idén még hozzá jön 900 milliárd, ennyivel csökkent 2013-hoz képest az állam finanszírozásának a kamatköltsége.

Matolcsy György: a tőkepiac a magyar vállalatok növekedésének katalizátoraForrás: Baksi/Photos By Baksi

A jól működő stabil tőkepiac és tőzsde szerinte nélkülözhetetlen részei a magyar modell 2.0-nak. A 2030-ra kitűzött felzárkózási célok megvalósulását többek között a vállalatok nyilvános forrásbevonásától várja az MNB vezetője. Az egyik legfontosabb számunkra a tőkepiaci struktúrák fejlesztése: a vállalati kötvények piacát fejleszteni kell, ebben ugyanis óriási tartalék van. El is indult egy ilyen tőzsdei program: az a cél, hogy az egészségpénztárakat és a nyugdíjpénztárakat összevonva jóléti alapot hozzunk létre, ahová cégek és magánszemélyek is befizethetnek.

Magyarországon a pénzügyi rendszerben óriási tartalékok vannak, ahogy a GDP-arányos hitelállományban is. A BÉT jó lehetőségeket kínál a vállalatoknak, elsősorban versenyképes finanszírozást, de ez bizalomépítést is jelent – aki látható a tőzsdén, az bizalmat kelt, és bizalmi tőkét épít – fogalmazott a jegybankelnök.

A piac felfuttatása érdekében Matolcsy ismét felvetette, hogy a nyilvános kereskedés vonzerejének növelése érdekében tőzsdére kell vinni az állami cégeket, a nagybankokat és magát a tőzsdét is. Emellett fontos a belföldi vállalati kötvénypiac támogatása és a kkv-k tőkéhez juttatása, állami források bevonásával. A GDP-arányos vállalati bankhitelállományban és a GDP-arányos vállalati kötvényállomány tekintetében van lemaradása Magyarországnak, Matolcsy szerint ezeken a területeken van még potenciál.