Magyarországra jön a legtöbb külföldi tőke

üzletemberek, kézfogás
Business associates shaking hands during meeting
Vágólapra másolva!
A globális ingatlanszolgáltatást nyújtó és befektetéseket kezelő Colliers International most kiadott infografikája szerint a Global Fortune 500, vagyis a világ 500 legnagyobb cége a közép-kelet-európai régióba elsősorban az autóiparba, az ipari termékekbe, az élelmiszer-, ital- és dohányiparba, a telekommunikációba, valamint a szállítási ágazatba fektet be. Miközben a régióban a lengyel a legnagyobb gazdaság, a jelenlegi Fortune Global 500 cégek jelenléte a népesség méretéhez viszonyítva sokkal magasabb Szlovákiában, Magyarországon és a Cseh Köztársaságban.
Vágólapra másolva!

A közvetlen külföldi tőkebefektetés a közép-kelet-európai országok gazdaságában és a kereskedelmi ingatlanpiac fejlődésében nagy szerepet játszott az elmúlt 30 évben.

A globális nagyvállalkozások száma a régióban Szlovákiában és Bulgáriában 61 és 140 (Lengyelország) közt változik.

Miközben Lengyelországé a legnagyobb gazdaság a régióban, a jelenlegi Fortune Global 500 társaságok részvétele a népesség méretéhez viszonyítva sokkal magasabb Szlovákiában, Magyarországon és a Cseh Köztársaságban.

Ez összefüggésben van a három országban uralkodó rendkívül magas, a GDP-hez viszonyított exporthányaddal. Mind a hat régiós országban az export GDP-hez viszonyított aránya lényegesen magasabb, mint a globális átlag (29 százalék).

Részlet a Colliers International infografikájából Forrás: Colliers International, Origo

A nemzetközi tőkebeáramlás Magyarországon a legszembetűnőbb, jelenleg a GDP 6,5 százalékán áll (2018), és ez a lendület 2019-ben is folytatódik.

A többi országban alacsonyabb szinten áll, a GDP 1,8-2,9 százaléka között.

A Global Fortune 500 vállalatai az egész régióban nagy számban fektetnek be az autóiparban, az ipari termékekben, az élelmiszeriparban, az ital- és dohányiparban, a távközlésben és a médiában, valamint a közlekedésben.

Érdekes módon a technológiában átlagon felüli a befektetés mértéke, ami ösztönző hatással van a régió jövőbeli helyzetére a globális gazdaságban.

A nagy pénzügyi, fogyasztási cikkekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó vállalatok viszont átlag alatti szintet képviselnek. Az energiaszolgáltatók szintén hiányoznak, valószínűleg strukturális okokból.

A Fortune Global 500 társaságok származási országát tekintve Kína kifejezetten gyenge a régióban, csakúgy, mint Kanada, Tajvan, Ausztrália és India. A nagy európai országok viszont erősek, csakúgy, mint a legtöbb országban jelenlévő Egyesült Államok és Dél-Korea.

Forrás: Novinite.com
Az eredeti infografika: Colliers.com