Furcsa üzlet miatt vizsgálódnak a Deutsche Banknál

Deutsche Bank
A view of Deutsche Bank in Bydgoszcz, Poland, on April 27, 2016. Deutsche bank has posted surprise pre tax earnings of €579 million for the first quarter of 2016. Experts expected much lower earnings for the troubled bank. Stock value for Deutsche climbed by more than 3 percent on Thursday. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Vizsgálódhat az Európai Központi Bank a Deutsche Banknál, mivel a német pénzintézet állítólag engedély nélkül kereskedett bizonyos kockázatos eszközökkel. Mindeközben a Deutsche vezetősége arról tárgyalt, hogy ha jól mennek az eladások, akkor még több veszélyes eszközt vehetnek fel az úgynevezett rossz bankba.
Vágólapra másolva!

Akár bírsággal is sújthatja az Európai Központi Bank (EKB) a Deutsche Bankot, mivel az értesülések szerint a német pénzintézet engedély nélkül üzletelhetett 2014 és 2017 között a legkockázatosabbnak számító, úgynevezett AT1-es és AT2-es besorolású kötvényeivel.

Ahhoz ugyanis, hogy egy bank megvehesse az ilyen besorolásokba tartozó, saját maga által kibocsátott eszközöket, engedélyt kell kérnie az EKB-tól.

Ezt a Deutsche 2014-ben meg is tette, azonban az eurójegybank nem adott engedélyt – mondták egyes források a Süddeutsche Zeitungnak. Végül Németország legnagyobb pénzintézete 2017-ben megkapta az EKB jóváhagyását, ez azonban nem volt visszamenőleges hatályú.

Újabb pofont kaphat a Deutsche Bank Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Az értesülések szerint az EKB jelenleg vizsgálja a tényeket a Deutsche Bank esetleges engedély nélküli vásárlásaival kapcsolatban, és ez alapján fog eldőlni, indul-e nyílt eljárás az ügyben. Az értesüléseket se a Deutsche Bank, se az EKB nem kommentálta.

Az említett kötvénykategóriákat egyébként a 2008-as pénzügyi válság után vezették be azzal a céllal, hogy megvédjék az adófizetőket az esetleges bankmentési költségektől, ha egy pénzintézet nehéz helyzetbe kerül.

A lényeg az, hogy a bankok ne tudják a költségeket egyszerűen áthárítani a kötvénytulajdonosokra.

Ezzel párhuzamosan egy másik sajtóértesülés szerint a Deutsche Bank felső vezetése arról tanácskozik, növeljék-e az úgynevezett rossz bankban tárolt eszközállomány mértékét. A „rossz bank" egy olyan különálló szervezet a pénzintézeten belül, ahová a bank a bajba jutott eszközöket el tudja helyezni. Ez azért éri meg, mert így a kockázatos eszközök nem jelentenek közvetlen veszélyt a bank egészére nézve, illetve a pénzintézet a rossz bankon keresztül el tudja adni vagy le tudja írni a problémás eszközöket.

Most tehát a banknál állítólag azt fontolgatják, hogy ha jól alakulnak a rossz bankba helyezett eszközök eladásai, akkor még néhány milliárd eurónyi eszközt helyeznének át a szervezetbe.

A Reuters beszámolója szerint azonban csak egy előkészületi fázisban van az ügy, tehát semmilyen közvetlen vagy azonnali akcióról nem született döntés.

A Deutsche Bank részvényárfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Mindazonáltal nem volna logikátlan egy ilyen jellegű forrásbevonási kísérlet (a rossz eszközök eladásán keresztül) a Deutsche számára, mivel az elmúlt kilenc évben már 29,3 milliárd dollárnyi friss tőkét vontak be a befektetőktől, vagyis egyre limitáltabbak a pénzintézet hagyományos tőkeemelési lehetőségei.

A Deutsche azonban folyamatosan szeretné javítani a stabilitását, illetve a reputációját, amiben segíthetne az új forrásbevonás.

A Deutsche egyébként idén nyáron hozta létre a rossz bankját az átszervezési hullám keretében, amelybe eddig 74 milliárd eurónyi eszközt helyeztek át.