Furcsa üzlet miatt vizsgálódnak a Deutsche Banknál

2019.09.19. 21:01

Vizsgálódhat az Európai Központi Bank a Deutsche Banknál, mivel a német pénzintézet állítólag engedély nélkül kereskedett bizonyos kockázatos eszközökkel. Mindeközben a Deutsche vezetősége arról tárgyalt, hogy ha jól mennek az eladások, akkor még több veszélyes eszközt vehetnek fel az úgynevezett rossz bankba.

Akár bírsággal is sújthatja az Európai Központi Bank (EKB) a Deutsche Bankot, mivel az értesülések szerint a német pénzintézet engedély nélkül üzletelhetett 2014 és 2017 között a legkockázatosabbnak számító, úgynevezett AT1-es és AT2-es besorolású kötvényeivel.

Ahhoz ugyanis, hogy egy bank megvehesse az ilyen besorolásokba tartozó, saját maga által kibocsátott eszközöket, engedélyt kell kérnie az EKB-tól. Ezt a Deutsche 2014-ben meg is tette, azonban az eurójegybank nem adott engedélyt – mondták egyes források a Süddeutsche Zeitungnak. Végül Németország legnagyobb pénzintézete 2017-ben megkapta az EKB jóváhagyását, ez azonban nem volt visszamenőleges hatályú.

Újabb pofont kaphat a Deutsche BankForrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Az értesülések szerint az EKB jelenleg vizsgálja a tényeket a Deutsche Bank esetleges engedély nélküli vásárlásaival kapcsolatban, és ez alapján fog eldőlni, indul-e nyílt eljárás az ügyben. Az értesüléseket se a Deutsche Bank, se az EKB nem kommentálta.

Az említett kötvénykategóriákat egyébként a 2008-as pénzügyi válság után vezették be azzal a céllal, hogy megvédjék az adófizetőket az esetleges bankmentési költségektől, ha egy pénzintézet nehéz helyzetbe kerül. A lényeg az, hogy a bankok ne tudják a költségeket egyszerűen áthárítani a kötvénytulajdonosokra.

Ezzel párhuzamosan egy másik sajtóértesülés szerint a Deutsche Bank felső vezetése arról tanácskozik, növeljék-e az úgynevezett rossz bankban tárolt eszközállomány mértékét. A „rossz bank" egy olyan különálló szervezet a pénzintézeten belül, ahová a bank a bajba jutott eszközöket el tudja helyezni. Ez azért éri meg, mert így a kockázatos eszközök nem jelentenek közvetlen veszélyt a bank egészére nézve, illetve a pénzintézet a rossz bankon keresztül el tudja adni vagy le tudja írni a problémás eszközöket.

Most tehát a banknál állítólag azt fontolgatják, hogy ha jól alakulnak a rossz bankba helyezett eszközök eladásai, akkor még néhány milliárd eurónyi eszközt helyeznének át a szervezetbe. A Reuters beszámolója szerint azonban csak egy előkészületi fázisban van az ügy, tehát semmilyen közvetlen vagy azonnali akcióról nem született döntés.

A Deutsche Bank részvényárfolyamának alakulásaForrás: Investing.com

Mindazonáltal nem volna logikátlan egy ilyen jellegű forrásbevonási kísérlet (a rossz eszközök eladásán keresztül) a Deutsche számára, mivel az elmúlt kilenc évben már 29,3 milliárd dollárnyi friss tőkét vontak be a befektetőktől, vagyis egyre limitáltabbak a pénzintézet hagyományos tőkeemelési lehetőségei.

A Deutsche azonban folyamatosan szeretné javítani a stabilitását, illetve a reputációját, amiben segíthetne az új forrásbevonás. A Deutsche egyébként idén nyáron hozta létre a rossz bankját az átszervezési hullám keretében, amelybe eddig 74 milliárd eurónyi eszközt helyeztek át.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK