Százmilliárdos a többlet a feketegazdaság visszaszorításából

irodai dolgozó munkavállaló szomorú kirúgott elégedetlen munka beosztott
Stressed woman at work. Paris, France GARO/PHANIE
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években több, a feketegazdaság letörésére alkalmas informatikai rendszert alakított ki az adóhivatal, az elektronikus ellenőrzési megoldások néhány év alatt több száz milliárd forint bevételt hoztak az államnak - mondta a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
Vágólapra másolva!

Arra reagálva, hogy egy friss jelentés szerint jelentősen csökkent az országban az adóelkerülés, kijelentette: kulcskérdés, hogy az adóhivatal minél több gazdasági szereplőtől beszedje a forgalmi adót, a növekvő állami bevétel ugyanis számos intézkedés, például adócsökkentés, fejlesztések, béremelések vagy extra juttatások fedezetét adhatja.

Illusztráció Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Tállai András azt mondta: szakértői becslések szerint a Gyurcsány-Bajnai-kormány időszakának végén 100 forgalmi adóforintból legalább 22 nem érkezett be, 2010 óta azonban az áfarés csökken, és az Európai Bizottság legfrissebb becslése szerint tavaly már csak 9 százalék volt.

A hazai adóelkerülés kisebb, mint a régiós átlag, és valószínűleg az Európai Unió egészének átlagát sem éri el

- emelte ki az államtitkár. Hozzátette: "Az élre törtünk az adócsalás elleni küzdelemben, ráadásul eredményeinket kizárólag magunknak köszönhetjük".

Kiemelte, hogy a hatékony magyar megoldások iránt más államok is érdeklődnek, például az online pénztárgépek működését a görögök is tanulmányozták, továbbá Kolumbia és Szaúd-Arábia is érdeklődést mutatott.