Hongkongban is tőzsdére készül a világ legnagyobb sörgyártója

Budweiser sör, sörgyár
--FILE--View of the stand of Budweiser beer of AB InBev during the 2018 China International Alcoholic Drinks Expo (CIADE 2018) in Shanghai, China, 16 November 2018. Anheuser-Busch InBev is reportedly planning a Hong Kong public offering for its Asia unit as it looks to reduce its debt burden and expand in the continent. The Belgian beer giant hopes to raise more than USD5 billion in the listing, Beijing Business Today reported, citing two anonymous Asian bankers who value the firm's Asian business at USD70 billion. Other sources expect the listing to pull in between USD2 billion and USD3 billion, while InBev itself has not commented on the matter.
Vágólapra másolva!
A jelenlegi tervek szerint 5 milliárd dollárnyi tőkét vonna be a világ legnagyobb sörgyártója a hongkongi részvénykibocsátással. Az AB InBev azonban ezzel igen jelentősen módosított korábbi elképzelésén, viszont még így is ez lenne az év eddigi második legnagyobb részvénypiaci tőkeemelése.
Vágólapra másolva!

Újratervezte a hongkongi részvénykibocsátási tervét a világ legnagyobb sörgyártójának számító Anheuser-Busch InBev. A Budweiser és a Stella Artois gyártója ugyanis az új elképzelések szerint majdnem 5 milliárd dollárnyi tőkét vonna be az üzlettel.

Ez pedig az idei év eddigi második legnagyobb nyilvános részvénykibocsátása (IPO) lenne az Ubert követően, amely májusban 8,1 milliárd dolláros IPO-t hajtott végre.

Az üzletre pedig hatalmas szüksége lenne Hongkongnak is, mivel a városállam gazdaságát nem csupán az amerikai-kínai kereskedelmi háború, de a hosszú hetek óta tartó tüntetéshullám is negatívan érinti. Az IPO azonban jelentősen megnövelhetné a bizalmat Hongkongban, mint a régió pénzügyi központjában – írja az Asia Times.

Az év második legnagyobb részvénykibocsátását hajtaná végre a belga söróriás Forrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

Az AB InBev friss terve azonban igen komoly áttervezése a korábbi elképzelésnek. Eredetileg ugyanis majdnem 10 milliárd dollárnyi tőkét vont volna be a cég a részvénykibocsátással. Ezt az ötletet aztán júliusban vetették el, mivel a társaság nem kapott elég támogatást az intézményi befektetőktől ahhoz, hogy teljesítse a várakozásait.

A sörgyártó óriás egyébként az elmúlt időszakban több fontos üzletet is végrehajtott. Nemrég például eladta az ausztrál eszközeit – beleértve a Foster sörmárkát is – a japán Asahi sörgyártónak 11,3 milliárd dollárért.

Ez nagy segítség volt abban, hogy az AB InBev törlessze a meglévő (100 milliárd dollár körüli) adósságának egy részét.

A magas adósságállományt jelentős részben a 2016-os megaüzlet, a SABMiller felvásárlása eredményezte.

A hongkongi 4,8 milliárd dolláros IPO egyébként azért is lesz izgalmas az AB InBevnek, mert a vállalat szeretné növelni a jelenlétét Délkelet-Ázsiában.

A mostani üzlet során a cég 10 százalékát vinnék tőzsdére, 3,45-3,80 dolláros részvényár-tartományban.

Ezzel párhuzamosan a Budweiser Brewing vezérigazgatója, Jan Crasps hangsúlyozta, Hongkong a jövőben is nagy jövő elé néz pénzügyi központként. A cég pedig hosszú távra tervez a városállamban.