Házhoz mennek a használt étolajért Kaposváron

Szita Károly
Debrecen, 2014. december 12. Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) újonnan megválasztott elnöke a szövetség tisztújító közgyűlését követő sajtótájékoztató után Debrecenben 2014. december 12-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Magyarországon elsőként vezeti be a használt étolaj házaknál történő gyűjtését ez év végére Kaposvár - jelentette be Szita Károly polgármester a somogyi megyeszékhelyen egy sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatását élvező 300 millió forintos fejlesztés keretében Kaposvár mind a 27 ezer háztartása 3 literes, szűrővel ellátott gyűjtőedényt kap, a társasházak lépcsőházainál 60 literes konténereket is elhelyeznek, továbbá két gyűjtőjárművet vásárolnak.

Az edényeket chipekkel látják el, hogy mérni lehessen, ki, milyen gyakran, mennyi olajat gyűjt és ad le.

A gyűjtés megszervezését azért határozták el, mert bár a Mol-benzinkutaknál átveszik a bioüzemanyag-készítéshez használható fáradt étolajat, még mindig kevesen élnek vele:

az országban évente keletkező 50 ezer tonna ilyen olajnak a fél százalékát sem adja le a lakosság.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A használt étolaj dugulást idéz elő a lefolyókban, élővízbe jutva cseppenként ezer liter vizet tesz szennyezetté, de a talajra öntve is komoly károkat okoz.

Szita Károly elmondta, nem tudják, mennyi használt étolaj keletkezik Kaposváron, de remélik, hogy a kezdeményezés révén ennek a 30 százaléka a gyűjtőedényekbe kerül, és a kaposvári gyakorlat országossá válik.