A Facebook és a londoni rendőrség megidézi az egyik Spielberg-filmet

Parsons Green
A police officer stands guard at a police cordon near to a house in Newport, south Wales, on September 20, 2017, as they continue their investigations into the September 15 terror attack on a London underground tube train carriage attack at Parsons Green station. Two men were arrested in Wales on Wednesday over last week's London Underground terror attack in which 30 people were injured, bringing the total number of people in custody to five, police said. The men, aged 48 and 30, were arrested under anti-terrorism legislation in Newport in Wales, police said, after a 25-year-old man was arrested in the same city on Tuesday. / AFP PHOTO / GEOFF CADDICK
Vágólapra másolva!
Együttműködésre lép a közösségi médiaóriás Facebook és a London Metropolitan Police, annak érdekében, hogy elejét vegyék a jövőbeni terrorakciók és más, élet- és vagyonellenes cselekmények online közvetítésének. Az első értékelések szerint, a technológiai előrelépés céljával megvalósuló szokatlan szövetség eredménye hasonlíthat majd egy nagysikerű sci-film vezérgondolatához, ami szerint a bűnt már nagyon korán, a cselekmény felmerülésekor sikerül azonosítani.
Vágólapra másolva!

A londoni rendőrség a jövőben megosztja az állomány által használt testkamerák rögzítette felvételeket annak érdekében, hogy a Facebook azok révén fejleszthesse mesterséges intelligencia algoritmusait, amelyek az erőszakos, életellenes bűncselekmények kiszűrését végzik platformjaikon - írja a Quartz. Ennek az lehet a jelentősége, hogy a jövőben így nagyobb eséllyel lehetne elejét venni annak, hogy terroristák vagy más bűnözők, online közvetíthessék akcióikat a digitális térben, ismertette az együttműködés hátterét a közösségi médiavállalat rendőrségi kapcsolattartója.

A most bejelentett megállapodás előzménye, hogy a Facebookot rengeteg támadás érte, mert automatizált rendszerei nem állították meg időben a közelmúltban az új-zélandi terrortámadás videójának terjedését.

Ahogy az Origo megírta, az egyik fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. Mielőtt eltávolították volna, a felvétel több száz megosztást kapott a Facebookon.

Rendőrtiszt Dél-Walesben, egy terrortámadás kapcsán folytatott nyomozás helyszínén Forrás: AFP/Geoff Caddick

A Facebook most közzétett egy állásfoglalást, melyben leírják, milyen lépéseket tesznek azért, hogy a hozzájuk tartozó platformokon a gyűlölettartalmak és az extrém cselekmények nyilvánosságra kerülését eredményesebben korlátozzák. Ebben jelezték, algoritmusaik nem voltak elég fejlettek ahhoz, hogy az új-zélandi esetnél működésbe hozzák azokat az automatikákat, amelyek gátat vethettek volna a támadásról szóló videó terjedésének. A cég jelezte, a háttérben futó rendszereik korábban már sikeresen vizsgáztak az olyan nemzetközileg ismert terrorszervezetek elleni küzdelemben, mint az ISIS vagy az al-Kaida, mivel azokat célzottan ezekre fejlesztették ki.

A vállalat további új technológiai fejlesztéseket helyezett kilátásba más formájú terrorcselekmények felismerése és digitális térben való terjedésüknek tiltásához.

A londoni rendőrségtől kapott felvételektől sokat vár a Facebook, már ami az algoritmusok fejlődését illeti. Ezek kapcsán egy kommentár megjegyzi, a helyzet emlékeztet arra, amit Steven Spielberg egyik nagysikerű filmjében, a Magyarországon Különvélemény címen bemutatott sci-fiben látni. Ebben a rendőri erők már azelőtt lecsapnak a bűnözőkre, mielőtt azok cselekményük megvalósításába kezdtek volna, pusztán az elkövetés gondolata és az elhatározás alapján.

Tom Cruise "gondolatrendőrként" a Különvélemény című filmben Forrás: DreamWorks

"A Facebook technológiája segíthet abban, hogy sokkal előbb felismerjük a tűzfegyveres támadásokat, mint korábban, és a rendőri erők világszerte hamarabb tudjanak azokra reagálni", fogalmazza meg a londoni rendőrség különleges műveleti egységétől az egyik tiszt, Neil Basu.

A rendőrség ígéretet tett arra is, hogy felvételeit más technológiai vállalatokkal is megosztja ugyanezen célok érdekében.

A Facebook egyébként már az Egyesült Államok egyik rendfenntartó szervezetével is együttműködésre lépett ugyanezen okból, de az eddig nem kapott nyilvánosságot, melyik testülettel.

Kérdés ugyanakkor, hogyan lehet harcolni a kisebb, kevésbé látogatottabb felületeken terjedő tartalmak megosztása ellen. Szakértői megjegyzések szerint ugyanis megfigyelhető, hogy a radikalizálódott személyek előéletüket tekintve inkább a kisebb, kevésbé szem előtt lévő internetes oldalakhoz köthetők.