Szijjártó: Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. július 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Formlabs Kft. beuházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. július 25-én. A 3D nyomtatókat gyártó, bostoni központú Formlabs Kft. 2 milliárd forint beruházással Budapesten hozza létre az Egyesült Államokon kívüli első fejlesztőközpontját. A három év alatt 100 munkahelyet teremtő beruházáshoz a kormány 171 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik az elmúlt évek beruházási és exporteredményeinek köszönhetően - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Makón.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a Duocor Ipari Bt. gyártócsarnokának átadóünnepségén azt mondta, hogy az Európai Unióban a leggyorsabban a magyar gazdaság nő, a munkanélküliség pedig 3,3 százalékra csökkent a korábbi 12,5 százalékról.

- tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy, Makón megvalósult beruházás átadásán beszélt a magyar gazdaság exportsikereiről Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az eredményekhez szükség volt az emberek teljesítményére, a vállalatok bátorságára és arra a gazdaságpolitikára, amelynek köszönhetően Európában a legalacsonyabb adókat Magyarországon kell fizetni - hangsúlyozta a politikus.

Szijjártó Péter közölte: a magyar gazdaság sikeres átalakításában óriási szerepet vállaltak a német cégek. A két ország tavaly 54 milliárd eurónyi kereskedelmi forgalmat bonyolított le egymással, a magyar export tíz év alatt pont 60 százalékkal emelkedett.

Németország a legjelentősebb beruházó Magyarországon, 6 ezer német vállalat 300 ezer embernek ad munkát.

A Ducor Ipari Bt. új gyártócsarnoka az átadóünnepség napján Makón 2019. szeptember 17-én Forrás: MTI/Rosta Tibor

Öt és fél év alatt a kormány 101 német vállalattal kötött beruházási megállapodást, amelynek eredményeként 2 ezer milliárd forintnyi befektetés érkezett Magyarországra - tudatta a miniszter.

A Duocor Ipari Bt. 3,2 milliárd forintos beruházással - 65 új munkahelyet létrehozva - bővíti kórházi, iskola- és irodabútor, valamint iskolai táblagyártó kapacitását, amelyhez a kormány 635 millió forint támogatással járul hozzá

- mondta Szijjártó Péter.

A fejlesztési program részeként csaknem egymilliárd forintból elkészült egy kétszintes, összesen 8 ezer négyzetméteres gyártócsarnok, ahol döntően a német hadsereg számára gyártanak kaszárnyabútorokat - közölte a politikus.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy az elmúlt öt év egyértelműen sikertörténet volt Makón, a város a Dél-Alföld egyik legdinamikusabban fejlődő településévé vált.

Michael Stegner, a Duocor Ipari Bt. tulajdonosa elmondta,

a cég lendületes fejlődésének "fénypontja" az új gyártócsarnok átadása.

A rendkívül modern csarnok, a jól képzett munkatársak, a modern technológia lehetővé teszi, hogy megfeleljenek a kihívásoknak - tette hozzá.

Az egyre javuló infrastruktúra mellett a fejlesztés feltétele volt a magyar kormány hosszú távú, kiszámítható gazdaságpolitikája is

- hangsúlyozta a szakember.

Makó, 2019. szeptember 17. A Ducor Ipari Bt. új gyártócsarnoka az átadóünnepség napján Makón Forrás: MTI/Rosta Tibor

Farkas Éva Erzsébet polgármester úgy fogalmazott, kiemelkedő fontosságú Makó számára a dinamikusan fejlődő Duocor Ipari Bt., amelynek gazdasági jelentősége mellett kiemelkedő társadalmi szerepvállalása is.

Makón több mint ezer új munkahelyet teremtettek és tartottak meg az elmúlt öt évben, a nyilvántartott munkanélküliek száma pedig csaknem negyedére csökkent

- hangsúlyozta a politikus.

A nyilvános cégadatok szerint a 2018-ban 347 alkalmazottat foglalkoztató Duocor Ipari Bt. 18,397 millió eurós - az előző évinél 4,4 százalékkal több - nettó árbevételt ért el, amelyből 16,444 millió eurót tett ki az export. A vállalkozás adózott eredménye 1,547 millió euró volt, ami több mint 240 ezer euróval haladta meg a 2017-es nyereséget. A cég 1993-ban nyitotta meg gyártóbázisát Magyarországon. A Makón 10 hektáros telken 30 ezer négyzetméteres termelési területen működő vállalat komoly tapasztalatokkal rendelkezik az ismétlődő, sokféle variációval rendelkező, kis és közepes sorozatú termékek gyártásában és logisztikájában.

A cég 2010 és 2015 között hatékonyságjavító beruházásokat hajtott végre, a makói üzemben a legmodernebb gyártástechnológiai eszközöket telepítette. 2016-ban új vállalatirányítási rendszert vezetett be, illetve Németországból Magyarországra telepítette a poliuterán-öntési technológiát is.
Az ASS-cégcsoport, amelyhez a Duocor Ipari Bt. is tartozik, a bajorországi Stegner család tulajdona, és Németország egyik vezető iskola- és kaszárnyabútor-szállítója. A társaság legnagyobb megrendelői a németországi költségvetési intézmények.