Csúsztatja tőzsdei debütálását a WeWork

WeWork Ginza Six, WeWork irodaház
Photographer: Steve Morin
Vágólapra másolva!
A CNBC szerint a 2010-ben alapított közösségi irodamegosztásra szakosodott vállalkozás a kezdeti nyilvános ajánlattételt övező botrányok miatt elhalasztja a tőzsdére lépést, egyelőre beláthatatlan időre.
Vágólapra másolva!

A Reuters névtelen forrása szerint hétfő este döntöttek a halasztásról, a nyilvános ajánlattétel így legkorábban október elején jöhet.

A cég, bár az elmúlt kilenc negyedévi jelentésében növekvő árbevételről számolt be, ám eközben a veszteségek ugyanebben az ütemben növekedtek.

WeWork irodaház Forrás: wework.com

A WeWork céget birtokló We Company a múlt héten jelentette be, hogy átfogó vállalatirányítási változtatásokat vezet be. A cég továbbá csökkentette az alapító és vezérigazgató, Adam Neumann szavazati jogát úgy, hogy a nagy szavazataránnyal bírók befolyását részvényenként 20 szavazatról tízre mérsékelte.

Ráadásul a társaság módosította azt az eddig meghatározó fontosságú rendelkezést, miszerint Neumann felesége, Rebekah felel a vállalaltirányításért felelős utód megtalálásáért, amennyiben férje meghalna vagy munkaképtelenné válna.

A WeWork testülete ezentúl maga választja meg a vezető utódját.

Korábban a Nasdqara készülő WE részvényektől 47 milliárd dollár bevételt reméltek az elemzők, de nemrég kiderült, hogy valószínűleg csak 20 milliárd dollár alatti értékeltség mellett mutatkozik kereslet a cég részvényei iránt.

WeWork irodaház Forrás: wework.com/Katelyn Perry

A közösségi irodamegosztásra szakosodott WeWork legnagyobb befektetője, a SoftBank is arra törekedett, hogy halasszák el a tőzsdére bocsátást.

A vállalat hosszú távra bérel irodahelyi kapacitásokat, amiket rövid távra ad ki startupok, szabadúszók, vállalkozások, illetve kis- és nagyvállalatok számára. A WeWork felépített hálózatának 29 ország 111 városában már 527 ezer tagja van, akik a közösségi irodákon túl irodai szolgáltatásokhoz, de egészségbiztosításhoz, belső közösségi hálózathoz, szociális eseményekhez, workshopokhoz és nyári üdülőhelyhez is hozzájuthatnak, illetve hozzáférhetnek.

A cég számos botrányba keveredett, nemrég például kiderült, hogy

óriási a különbség a férfi és a női alkalmazottak jutalmazásában

– az 58 ajándék részvénycsomagból 55 és 94 százalék közötti arányban kaptak a férfi alkalmazottak – miközben többen hátrányos megkülönböztetéssel vádolták meg a céget, őket viszont utána ki is rúgták.

Eközben a cég körül számos pénzügyi probléma is felmerült, például az alapító több saját ingatlanát is bérbeadja vállalkozásának, miközben kölcsönt is felvett cégétől.