Naponta veszít százmilliókat olajlopás miatt egy ország

Egy nigériai olajfinomító
(FILES) This file photo taken on September 16, 2015 shows the Port Harcourt refinery, which was built in 1989, Rivers State. Nigerian authorities said on January 13, 2016 the country will not cut oil production even as nosediving crude prices caused by a global supply glut ravage revenue. US crude oil prices tumbled to a 12-year low Tuesday, prompting OPEC member Nigeria to call for an emergency meeting to address collapsing prices that have drained the coffers of Africa's largest economy. / AFP / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Elképesztő mennyiségű olaj, és ebből fakadó pénzügyi veszteséget kénytelen elkönyvelni naponta Nigéria, mivel az állam nem képes rendet tenni a Niger folyó deltavidékén, ott, ahol a legfontosabb olajlétesítmények működnek.
Vágólapra másolva!

Egy helyi hírportál számol be a Shell részleges tulajdonában álló ottani leányvállalatának friss helyzetértékeléséről, miszerint Nigéria - Afrika legnagyobb olajkitermelő állama - naponta 10 ezer hordónyi olajt veszít a csővezetékeit érintő nyersolajlopások, a vandalizmus, sőt, a banditizmus miatt. A nyugat-afrikai ország olajinfrastruktúrájának nagyja a Niger folyó deltájában műkődik, itt viszont számos rendezetlen konfliktus befolyásolja a mindennapok életét és a gazdasági termelést. Az abujai kormány hatalma csak igen korlátozottan érvényesül a gyakran senkiföldjének tartott vidéken, és ahogy az Origo ebben a cikkében bemutatta, az állapotok kedveznek a tengeri kalózkodás új hullámának, a rablócsoportok formálódásának is.

A Shell most a kormány és más érdekeltek segítségét kéri, mert úgy látja, az állapotok javulás helyett további romló tendenciákat mutatnak.

A Port Harcourt finomító Nigériában Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A vállalat szerint egyre nehezebb helyzetben vannak az ott működő olajinfrastruktúrák és üzemeltetőik, mivel egyre több támadás éri azokat. 2012-ben például 1160 illegális vételezési pontot fedeztek fel és iktattak ki a vezetékrendszeren, amelyeken engedély nélkül csapolták a szállítmányokat. 2017-ben naponta átlagosan 9.000 hordó olaj tűnt el a csövekből, ám ez a szám tavalyra már napi 11.000 hordóra emelkedett.

Ez óriási veszteség, 60 dolláros hordonkénti árral számolva naponta 600.000 dollár

- közölte a társaság képviselője egy nemrégiben megrendezett szakmai konferencián.

Ez nagyjából 180 millió forint, azaz évente közel 67 milliárd.

Az állításokat Nigéria nemzeti olajvállalatának jelentése is alátámasztja, mely többségi tulajdonosa a Shell kiteremlő vállalatának. Eszerint idén júniusban májushoz képest 77 százalékkal több, az olajvezetékeket érintő rongálást, károkozást regisztráltak.

A vezetékeket pedig 106 alkalommal csapolták meg, ami majdnem a duplája a májusi 60-nak.

Kiderült az is, hogy a céghez tartozó csövekből 2018-ban mintegy 100 kilogramm, a környezetet károsító nyersolaj ömlött ki, ám ennek 90 százaléka "harmadik félnek", vagyis a normál működésbe beavatkozó rongálóknak, olajtolvajoknak volt köszönhető.

A kitermelést végző cégnél azt mondják, a Niger folyó deltájában a gazdaság számára életbe vágóan fontos eszközök találhatók, melyekben összesen 55 százalékot ér el az állami tulajdonrész aránya. A kőolajnak pedig Nigéria állami bevételeinek nagyját, devizájának 90 százalékát köszönheti. Így a létesítmények rongálása egyaránt jelent nemzetgazdasági problémát, valamint maga után von környezeti károkat is.