A Costa Coffee-nak nem tetszik az eldobható kávés poharakra tervezett adót

Costa, kávé, pohár, környezetszennyezés, újrahasznosítás
A pohár nagyon szennyezi a környezetet
Vágólapra másolva!
A cég azt állítja, hogy szándékosan a kávéfogyasztókat célozták meg a 25 pennys „latte" adóval, és megkérdőjelezi, hogy a műanyagból és papírból készült poharak egyszer használatos műanyagnak tekinthetőek-e – írja a The Independent.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia legnagyobb kávélánca állítja, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az egyszer használatos poharakra tervezett 25 pennys környezetvédelmi díj működne. A Costa Coffee – amely évente közel fél milliárd italt értékesít elvihető pohárban – vitatja a javaslatot, és kifogásolja, hogy emiatt a vásárlóknak többet kelljen fizetniük az elviteles poharak miatt.

Illusztráció Forrás: Costa

A cég nyilatkozata után nem sokkal Philip Hammond pénzügyminiszter a tavaly őszi költségvetés tervezésekor letett az illetékről – állítja egy oknyomozó újságírói csoport, az Unearthed.

A 25 pennys adót végül nem vezették be országosan.

A Környezetvédelmi Ellenőrző Bizottság (EAC) képviselői javasolták az illeték bevezetését, és a vizsgálatok bebizonyították, hogy drasztikusan csökkent az eldobott poharak száma. Ugyanakkor, közvetlenül a pénzügyminiszter költségvetési terve előtt a

Costa azt állította, hogy a kormány „szándékosan a kávéfogyasztókat célozza meg" ezzel a díjjal,

és megkérdőjelezte, hogy a műanyagból és papírból készült poharak egyszer használatos műanyagnak minősülnek-e – olvasható a The Independent című brit napilapban.

Illusztráció Forrás: Costa

Bár a díjat tehát nem vezették be országosan, viszont a londoni a Parlamentben bevezetett 25 pennys pótdíjnak köszönhetően 58 ezerről 15 ezerre esett vissza az eldobható poharak használata havonta.

– nyilatkozta Fiona Nicholls, a Greenpeace UK képviselője.

A Sussex és Winchester egyetemek kísérlete során az év elején 25 pennyvel megemelték az elviteles kávék árát az egyetemi campusokon, és ez alapján kutatásukban kimutatták, hogy évente 700 millió eldobható pohárral lenne kevesebb az Egyesült Királyságban a díj bevezetésének hatására.

A Costa szerint a poharak száz százalékos újrahasznosításának fő akadálya a rossz infrastruktúra és a fogyasztói magatartás. Az elviteles poharak 95 százaléka papírból készül, ám a benne lévő vékony bélést, ami a szivárgást akadályozza meg, rendkívül nehéz és költséges újrahasznosítani. A szigetországban három speciális újrahasznosító létesítmény képes ezt a réteget leválasztani, így az elviteles poharaknak csupán négy százalékát tudják feldolgozni.