Kiderült, melyik Magyarország legszebb birtoka

mezőgazdasági gépek, vetőgép
(140522) -- HARBIN, May 22, 2014 (Xinhua) -- A villager drives a seeding machine as he sows corn seeds in Xin'an Village of Bacha Hezhe Autonomous County in Tongjiang City, northeast China's Heilongjiang Province, May 21, 2014. Farmers in Luobei, Suibin and Tongjiang counties, which suffered from serious flood in 2013, are busy with spring ploughing. (Xinhua/Wang Kai) (lfj)
Vágólapra másolva!
A Hajdú-Bihar megyei Derecskén működő Bold Agro Kft. lett Magyarország legszebb birtoka 2019-ben, amelyet egy 1990-ben alapított családi vállalkozás üzemeltet.
Vágólapra másolva!

A gyümölcstermesztéssel és -feldolgozással, szántóföldi növénytermesztéssel, sertéstartással és vendéglátással foglalkozó derecskei gazdaság

60 hazai cég közül nyerte el a Magyarország legszebb birtoka címet, a gyümölcstermesztési birtok kategória győztese lett, és a közönségszavazatok alapján is az ország legszebb birtokának mondhatja magát idén

- mondta a birtokbejárással egybekötött sajtótájékoztatón Mátrai Zoltán, a verseny főszervezője.

A realista.hu cikke kiemeli, hogy a zsűri értékelése szerint a verseny abszolút győztese, a derecskei Bold Agro Kft. fő ágazatainak "Magyarországon olyan egyedülálló szimbiózisát hozta létre, amely jelentős mértékben segíti a környezetterhelés csökkentését és az ökológiai lábnyom minimalizálását".

null

null

A birtokot bemutató Szabó Viktor ügyvezető elmondta:

A 140 állandó és 150 idényjellegű munkatársat foglalkoztató cégcsoport Hajdú-Bihar megye legjelentősebb munkaadói közé tartozik. Két fő üzletága van:

a jelenleg évi 110 ezer sertés értékesítése mellett 1500 hektáron növény-, valamint 180 hektáron alma- és meggytermesztéssel foglalkozik.

Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Wang Kai

E két üzletág szervesen összekapcsolódik, ugyanis a sertések számára szükséges takarmány jelentős részét házon belül állítják elő, míg a növények számára fontos tápanyagokat sertés hígtrágyával pótolják, így csökkentik minimálisra a inputanyag-ellátást. A Bold Agro Kft.

az évi 5 ezer tonna alma értékesítése mellett félmillió liter, Dér Juice márkanév alatt forgalmazott, prémium gyümölcslevet állít elő.

Hozzátette: a cégcsoport két főtevékenységét egészíti ki a Derecskén megtalálható központi birtokon létrehozott Almavirág Étterem és rendezvényház, amelyben elsősorban "házon belül" megtermelt nyersanyagokat (sertéshús-készítményeket és gyümölcsöket) kínálnak. A Bold Agro Kft. 2018 és 2020 között összesen 4,5 milliárd forint értékű fejlesztést valósít meg Derecskén.