Hamisítják a bankjegyet, amit a bankjegyhamisítás ellen vezetnek be

új kenyai 1000 schillinges
Central Bank of Kenya (CBK) Governor Patrick Njoroge displays some of the new look shilling Kenyan currency notes on June 3, 2019 during a press conference at his office in Nairobi. - The unveiling of the new Kenyan bank notes has been greeted by some with disapproval, with Kenyans taking exception to the use of an image of a statue of the founding father Mzee Jomo Kenyatta printed on the notes. According to the 2010 Constitution of Kenya, notes and coins shall not bear the portrait of any individual. (Photo by SIMON MAINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Alig maradt néhány hét a szeptember 30-ai határidőig, amikor is lejár a kenyai bankjegycserére szabott idő, melyet az ottani kormány erőltetett tempóban, mindössze néhány hónap leforgása alatt valósít meg. Az új 1000 schillinges bevezetésének az volt a célja, hogy a korszerűbb biztonsági elemeket tartalmazó bankjeggyel visszaszorítsák a már-már ipari méreteket öltő pénzhamisítási tevékenységet, így a pénzmosásnak is gátat szabva. Csakhogy alig mutatták be a bankó új változatát, abból máris rengeteg hamis került a készpénzforgalomba.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo nemrégiben megírta, október 1-ig kell lebonyolítani a kenyai 1000 schillinges bankjegyek most forgalomban lévő változatainak cseréjét az újakra. A nairobi vezetés azzal indokolta az érvényes fizetőeszköz viszonylag rövid idő alatt megvalósuló visszavonását, hogy ezzel a lépéssel tudják sikeresen felvenni a harcot a mind nagyobb mértéket öltő pénzmosás és más korrupciós jelenségek ellen. A döntést a kenyai kormány nagyon komolyan gondolja, és közölte: ha törik, ha szakad, a régi bankjegy semmiképp nem tekinthető törvényes fizetőeszköznek október 1-jét követően. Nemcsak az országban, hanem a régió más államaiban sem, ahol esetenként szintén fizettek azzal.

Június elején mutatták meg az új kenyai bankjegyeket, köztük az 1000 schillingest Forrás: AFP/Simon Maina

Úgy tűnik azonban, bármennyire is fontos volt a rövid beváltási időszak a kormánynak a bankjegycserében, nem sikerült a hamisítók és a bűnözők beelőzése. Ahogy több helyi, illetve a kontinens ügyeivel foglalkozó hírportál beszámol arról, Kenyában már fel is tűntek az új 1000 schillinges hamis változatai.

A hamis bankjegyek pedig egyáltalán nem marginális kérdéseket takarnak Kenyában.

A szervezett bűnözői körök igen kiterjedt hálózatokon keresztül, kifinomult módszerekkel terítették a hamis bankókat eddig is, elsősorban a kiskereskedelmen keresztül. Az előállított bankók pedig egyre fejlettebbek, egyre nehezebben különböztethetők meg az eredeti címletektől. Ez különösen a boltosoknak, piaci árusoknak okozhat nehézséget, akik lényegében kiszolgáltatottak azokkal szemben, akik hamis pénzzel akarnak nekik fizetni, ahogy ezt egy hírportál munkatársainak helyszíni próbavásárlásai igazolták. De veszélyben vannak a feketepiaci üzletelők, az illegális valutázók is. Egy helyi, elektronikus fizetési rendszert üzemeltető cég vezetője megjegyzi: a hamis pénzeket gyártók megdöbbentően hamar képesek magas színvonalon leutánozni még a most bevezetés alatt álló új bankók, a korábbiaknál fejlettebb biztonsági elemeit is.

Úgy tűnik, ezzel a prognózisával nem tévedett sokat.

A hírek szerint nem sokkal bemutatásuk után, már június második felében találkozni lehetett a bankjegy hamisítványaival. Szeptember közepén pedig már arról érkeztek beszámolók, hogy érzékelhetően megnőtt az új bankók hamis változatainak száma a készpénzforgalomban, amely keresztülhúzhatja a központi bank tervét arra, hogy Kenyát megszabadítsa az illegális utánzatoktól.

A bankot egyébként azért is többen kritizálják, mert állítólag még saját munkatársait sem készítette fel maradéktalanul az új pénzek érkezésére, és a pénzügyi szektor egyéb szereplői is magukra vannak hagyatva. A lakosságot pedig a régi-új aggodalom foglalkoztatja: hogyan fogják az új 1000 schillinges hamis változatait megkülönböztetni a valódiaktól?

A rendőrség időközben többeket letartóztatott, mert hozzájuk egy vagy több címlet hamis változatainak előállítása köthető, időnként nagy névleges értékű hamis pénz lefoglalásával egyidejűleg.

Egyes vélekedések szerint Kenyának egyébként nem is a hamis bankjegyek ellen vívott, egyre inkább szélmalomharchoz hasonlító küzdelmét kellene vívnia, hanem más régiós országokhoz, például Ugandához hasonlóan, a digitális pénzügyi megoldások elterjesztésére kellene fókuszálnia. Ez ugyanis sokkal lassabb tempóban halad, mint ott.