Átlépte a lélektani határt az amerikai költségvetési hiány

amerikai százdolláros
Stack of hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
Az amerikai költségvetési hiány idén augusztusban átlépte az ezer milliárd dolláros lélektani határt, amire hét éve nem volt példa – közölte az amerikai Pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A teljes amerikai költségvetési hiány 1070 milliárd dollár volt idén augusztusban, köszönhetően annak, hogy a bevételek és a kiadások közti különbség a múlt hónapban több mint 214,1 milliárd dollár volt – derül ki a Pénzügyminisztérium adataiból.

Az amerikai kormány 2012 óta nem halmozott fel ezer milliárd dollár fölötti hiányt – akkor közel 1100 milliárdos volt a deficit.

Az elnökválasztási kampányában Donald Trump egyik központi ígérete volt az adócsökkentés, amelytől azt várta, hogy élénkíteni fogja az amerikai gazdasági növekedést. Megválasztása után, 2017-ben, végre is hajtotta az adóreformokat, amelyek valóban igen erősen serkentették az amerikai gazdaságot, segítették a vállalti profitok növekedését, valamint új csúcsokra emelték a részvénypiacokat.

Évek óta nem volt ilyen magas az amerikai költségvetési hiány Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank Duenzl

Mindazonáltal a cégeknek és a magánszemélyeknek nyújtott kedvezmények ahhoz is hozzájárultak, hogy a 2016-os 584,6 milliárd dolláros szintről a jelenlegi tartományba emelkedjen a költségvetési deficit.

Az amerikai kormányzati bevételek idei növekedése hozzávetőleg havi 280 milliárd dollár volt, azonban a kiadások havi átlagos növekedése elérte a 377 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy idén eddig havi 25 milliárd dollárral volt több a mínusz, mint 2018-van.

Tavaly év végén az összesített hiány 779 milliárd dollárt tett ki.

A hiánnyal együtt pedig az amerikai nemzeti adósság is emelkedett az elmúlt években. Jelenleg 22 500 milliárd dollár a teljes adósságállomány, ami 13 százalékos emelkedés 2016 óta.

Fontos azonban, hogy a GDP-arányos deficit igen jelentősen csökkent a pénzügyi válság óta az Egyesült Államokban.

Míg 2009-ben a GDP-arányos hiány 9,8 százalékon tetőzött, addig mára visszaesett 5 százalékra.